Проф. Овчаров: На Перперикон се копае със сериозни държавни средства

 Обектите не трябва да са самоцелно разкривани, а за развитието на културния туризъм Това каза археологът проф. Николай Овчаров в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с разкрития за древния град Мисионис край Търговище. 
Според него трябва да има точна и съвместна работа между учените, общините – най-важното звено, и оттам към държавата. Проф. Овчаров посочи, че в момента набелязват няколко маршрути в цяла България. „С дългогодишна работа бихме могли да настигнем другите страни, които имат подобен потенциал. Знаем какво правят Гърция и Турция, които отдавна се изхранват от културния туризъм“, обясни той. 
„Неслучайно в някои интервюта нарекох Мисионис Северният Перперикон, защото съм убеден в това, че той има този потенциал, който притежава и класическият Перперикон. Необходима ни е подкрепата, която имаме от Община Търговище от няколко години. Добре е да получим и държавната подкрепа, защото на Перперикон се копае с много сериозни държавни средства и това ни дава възможността за мащабни кампании“, поясни проф. Овчаров. По думите са предявили искане към държавата да се отпуснат средства и по държавна линия. „Разчитаме и на спонсори и на български фирми, които дават средства. Това, което има да се случи на Мисионис, вече се е случило на Перперикон“, уточни археологът. 
„Когато говорим за Североизточна България, винаги съм казвал, че там потенциалът не е по-малък, да не кажа, че е по-голям. Представете си на разстояние от 20-30 километра да има обекти, там освен Мисионис са и българските столици. Преслав е само на 20 километра, Плиска е на 40, Търново – на 50 км. Шуменската крепост, Мадарския конник – в малко разстояние там има огромен културен потенциал. Смятам, че трите общини Търговище, Разград и Шумен имат огромни възможности на базата на това, което имат“, обясни проф. Овчаров. „Към тях може да се присъедини и Велико Търново, но той така или иначе си си е един от флагманите на културния туризъм“, добави той.

Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини