Потвърдено: Руският посланик в Турция убит при нападение

Изображение 1 от 2

    Руският посланик в Турция Андрей Карлов е починал след нападението в столицата Анкара, потвърди руското външно министерство. Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова потвърди информацията за смърттта на Андрей Карлов вследствие раните, получени при покушението.

    Нападателят е стрелял, докато руският посланик е произнасял речта си за откриването на фотоизложба "Русия през очите на турците" в Галерията за съвременно изкуство. На дипломата е била оказана помощ на място. Първоначално се съобщаваше, че той е бил откаран в болница. Руското външно министерство опроверга информацията, това не е било предприемано, докато спецчастите не са ликвидирали атентатора.

    Човек с удостоверение на офицер от полицията на име Мевлют Мерт Алтънташ е изстрелял в гръба на дипломата няколко куршума с викове "Аллах акбар". Според свидетели той е викал също "Това е отмъщение за Алепо. Ние умираме там, ти ще умреш тук." Според документа, с който убиецът е минал през охраната, той е роден през 1994 г. Не е известно удостоверението действително ли е или фалшиво, но човек с такова име наистина е завършил полицейския колеж в Измир, пишат руски медии, като се позовават на турски.

    Москва квалифицира станалото като терористичен акт. "Въпросът за убийството на посланика на РФ в Турция ще бъде поставен пред членовете на съвета за сигурност на ООН", — заяви представителят на рускоро външно министерство.

    Руските граждани в Турция бяха посъветвани да избягват публични места и по възможност да не излизат навън.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини