Дания, Италия и Швеция гонят руски дипломати

Дания съобщи, че ще изгони 15 руски дипломати в съответствие с действията, предприети от други страни от Европейския съюз, след съобщенията за открити масови гробове на цивилни, убити в украинския град Буча, предадоха световните агенции.

„Това е още един пример за бруталността, жестокостта и военните престъпления, които изглежда са били извършени в Буча“, каза на пресконференция датският външен министър Йепе Кофод, цитиран от Ройтерс.

Датското външно министерство каза, че не иска да къса дипломатически отношения с Москва и че руският посланик и останалите служители в посолството няма да бъдат експулсирани. 

По-рано тази година датското разузнаване съобщи, че руското посолство е назначило няколко служители на разузнаването, които са се занимавали с шпионаж. 

„Искаме да изпратим ясен сигнал на Русия, че шпионирането на датска територия е неприемливо“, каза Кофод. 

Италия реши да експулсира 30 руски дипломати от съображения, касаещи националната сигурност. Това обяви днес италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо, предадоха световните агенции.

"Мярката, взета в общо съгласие с нашите европейски и атлантически партньори, беше необходима по причини, свързани с нашата национална сигурност и в контекста на настоящата ситуация на кризата, свързана с неоправданата агресия срещу  Украйна от страна на Руската Федерация", заяви италианският дипломат номер едно в Берлин, където е на конференция за подпомагане на Молдова заради бежанската вълна от Украйна.

Руският посланик в Рим Сергей Разов днес е бил извикан в италианското  външно министерство, където е бил информиран за италианското решение, пояснява източник от италианското външно министерство.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия ще предприеме ответни действия, предадоха световните агенции. 

Вчера Германия изгони 40 сътрудника на руската дипломатическа мисия. Франция снощи също съобщи за намеренията на властите да експулсират група дипломати от страната. Според информация от френските медии става въпрос за 35 сътрудници на руското посолство. 

Швеция ще експулсира трима руски дипломати, чиито действия не съответстват на с международните правила, каза днес на пресконференция шведската външна министърка Ан Линде, цитирана от световните агенции.

"Днес външното министерство... реши да изгони трима руски дипломати, чиято работа в Швеция не съответства на Виенската конвенция", каза пред журналисти Линде. "Посланикът на Русия в Стокхолм бе извикан днес във външното министерство, за да му бъде изразено рязкото недоволство на Швеция и Европейския съюз", каза министърката. Тя не изключи, че в бъдеще за персона нон грата ще бъдат обявени още служители на руското посолство.

Линде обясни, че решението за изгонване на дипломатите е взето след събитията в Буча и на "други места в Украйна" и "след продължително обсъждане". Тя добави, че Швеция подкрепя налагането на пети пакет санкции на ЕС срещу Русия.

На 29 март редица европейски държави, сред които Белгия, Нидерландия и Ирландия, обявиха, че експулсират руски заради военните действия на Русия в Украйна. Белгия изгони 21 дипломати, Холандия - 17, а Ирландия - четирима. 

По-рано редица други страни от ЕС, сред които Литва, Латвия, Естония, България, Полша, Словакия и Чехия, също експулсираха руски дипломати. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Дилберова
    1 -1
    14:49, 5 апр 2022
    Вън руските шпиони от Европа .
Последни новини