Великобритания засегната от стачки дни преди празниците

Хиляди работници излизат на стачка тази седмица във Великобритания. Засегнати са пощенските услуги, железопътни и самолетни компании в навечерието на Коледа, съобщава БиБиСи.

Около 50 клона на пощите (в страната има общо 300, предимно в центъра на градовете) затварят заради стачка на служителите. Но от синдиката поясниха, че дори 250 пощенски клона да останат отворени, услугите в тях могат да бъдат ограничени. Служителите протестират срещу пенсионните изменения, затваряне на клонове и промени с работни места. В сряда и четвъртък ще излязат в стачка и шофьорите, които предимно снабдяват провинциалните станции с пари.

Има опасения, че ситуацията може да ескалира, ако неофициални действия бъдат предприети и от други служители в сектора.

В същото време персоналът в железопътния и метро транспорт започна двудневна стачка. Синдикатите заявяват, че диспутът е свързан с безопасността на пероните, но според правителството въпросът се политизира.

Водят се преговори за избягване стачка (запланувана за 25-26 декември) на обслужващия персонал на British Airways във връзка с неразрешени въпроси със заплащането. Синдикатът на служителите настоява увеличението на заплатите да бъде в съответствие с инфлацията.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини