В елитно немско училище в Истанбул забраниха да се говори за Коледа

На германците, преподаващи в едно от най-елитните истанбулски училища, е било наредено за пръв път да не споменават Коледа и коледните теми в часовете си.

Външното министерство на Германия съобщи в неделя, че е изненадано от решението на Истанбулския лицей (Istanbul Lisesi), изрази съжаление, че се е стигнало дотук, и обеща да потърси обяснение от турските власти.

В лицея има 35 учители в департамента по немски език, посещаван изключително от турски студенти, но имащ международен статут на германско училище.

Агенция dpa цитира съобщение на турското ръководство, в което се казва "незабавно се забранява да се обсъжда, работи или пее за коледните традиции и християнския празник".

На училищния хор е било забранено да пее миналата седмица в германското консулство в Истанбул.

Лицеят е основан през 1884 г., ръководи се от турци, но съгласно културна спогодба заплатите на германските учители идват от германските данъкоплатци.

Зелената партия критикува най-остро действията на ръководството на лицея, нарече ги неприемливи и призова правителството да спре финансирането на училището, ако турското правителство не реагира.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    МАРИЯ
    9 -2
    16:23, 19 дек 2016
    Дано и тук забранят да се говори на турски език и за байрам....ДАНО
  • 2
    Те
    Тенев
    2 -1
    16:30, 19 дек 2016
    Ами след като е училище в турската образователна система - правителството си го решава! А пък в България какво става - Сорос решава, какво и как ще се преподава, как да се пренапише историята на България! Турция си пази националните духовни интереси, България - не, защото е колония на Запада!
Последни новини