Година затвор, ако шофираш без "Гражданска отговорност"

Нови промени в Наказателния кодекс предвиждат до една година затвор и глоба от 500 до 1000 лева, ако си пропуснал да платиш застраховка "Гражданска отговорност" на колата си.

Как ще реагира обществото на това и ще има ли положителен ефект от промените, коментираха Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадали при катастрофи и автоинструкторът Камен Драганов коментираха пред Bulgaria ON AIR.

Тодоров обясни, че "Гражданска отговорност" е задължителна застраховка и липсата й води до това да няма кой да покрива щетите при инцидент, заяви Тодоров. По думите му, когато говорим за "Гражданска отговорност" и застраховка, трябва да обърнем другата страна - какво покрива тя и какво очакваме.

Драганов пък посочи, че застраховката покрива щетите на трети лица, което означава, че тя е задължителна, ако човек няма финансова обезпеченост да плаща. "Когато парите не достигат на повечето хора, които управляват автомобили, те достигат до най-минималния праг", коментира автоинструкторът.

По отношение на свалянето на регистрационни номера при шофиране без книжка, Тодоров сподели, че приветстват идеята. Той е на мнение, че свалянето на регистрационните табели е една принудителна мярка, която веднага ще има ефект.

"Когато спреш един шофьор без книжка, ти не можеш да му вземеш книжката, ще му наложиш глоба, която той няма да плати и остава единственият начин да му посегнеш върху автомобила", каза Владимир Тодоров.

Според Камен Драганов обаче свалянето на регистрационните табели няма да има конкретен ефект, ако водачът е решил да кара без книжка. "Той без номера няма да кара, просто ще кара друг автомобил".

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини