Войници охраняват коледните базари в Страсбург

Изображение 1 от 6

    Френски войници с карабини и пушки охраняват коледните базари в Страсбург. Градът с 450 000 души население се е превърнал в коледна приказка с многобройните светлини и пищна празнична украса. Военните правят чести проверки на багажа и личните документи на туристите. Страхът от атентати е отстъпил място на веселието и покрай катедралата и градската елха с пулсиращи светлини се събират множество хора от цял свят – от Сърбия, от България, от Великобритания, Германия , Япония, Китай, Корея и др. Сцени на Рождество Христово посрещат богомолците в катедралата.

    Страсбург е един от значителните градове на стария континент. Тук се помещават две от най-значителните европейски институции: Европейският парламент и Съветът на Европа. Но Страсбург не може да бъде представен само с това. В историческия център на града е разположен един велик паметник на културата и изкуството – катедралата Страсбург, известна още като катедралата на Дева Мария от Страсбург.

    Катедралата умело съчетава готическата култура и късни наченки на романската архитектура. Катедралата на Стасбург е построена от червенокафяв пясъчник в периода от 1176 до 1439г. Сградата на катедралата е сред най-големите постройки в Християнския свят. Дори днес, катедралата е една от най-високите сгради, построени през Средновековието. А по времето на нейното построяване, в края на 15 век, тя е била най-високата сграда в християнския свят, с нейния 142-метров шпил.

    Като изключителна забележителност на Катедралата на Страсбург безспорно трябва да бъде видян астрономическият часовник, който датира от 16 век. Изящните стъклописи на катедралата пренасят културата във вековете, вглеждайки се в тях можете да прочетете посланията на културата по онова време, които са уникални и до днес. Най-старите стъклописи са от 12 век.

    Ако посещавате катедралата в Страсбург, най-добре елате по обяд, тъй като всеки ден в 12:31 се провежда атрактивен парад, който възпроизвежда „Страстите Христови”, наистина уникално преживяване.

    Базарите са отрупани с лакомства, меса, патешки дроб, сирена, ликьор и традиционното греяно вино. По сергиите се намират и саморъчно направени сувенири, чанти, украшения, бижута, опаковъчни пакети с образа на Добрият старец и символа на Страсбург щъркелът.

     

    Източник: http://www.24chasa.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини