Ученици от ПГПЧЕ „Христо Ботев“ - Кърджали на посещение в ЦЕРН, само че виртуално

Изображение 1 от 2

    Събитие интересно, вълнуващо и уникално.

    На 15. 12. 2016 г. ученици от езиковата гимназия, заедно с други училища от България, имаха уникалната възможност да посетят виртуално най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици – Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), Швейцария. Идеята е на преподавателите по физика Катя Славова и Георги Билюков със съдействието на Петър Димитров.

    Благодарение на своите водачи, Зорница Захариева, Теодора Николова инж. Атанас Батинков, инж. Георги Анчев и д.ф.н. Мирослав Атанасов, български учени в ЦЕРН, учениците се запознаха със cъздaвaнeтo и иcтopиятa нa ЦEPH, големия адронен колайдер (LHC) и по-малките ускорители, експериментите работещи на LHC и детекторът на експеримента CMS, компютърнатите технологии на лабораторията и центъра за нови идеи, в който млади учени могат да реализират своето нестандартно мислене.

    Чрез разходка на 100 метра под земята, в SM18 - центъра за тестване на магнитите на LHC, д.ф.н. Мирослав Атанасов обясни действието на свръхпроводящите електромагнити, създаващи огромни магнитни полета, достигането на температури близки до абсолютната нула в креогенните системи, наличието на вакуум, по-голям от този в космическото пространство.

    Вълнуващите разкази и споделения опит предизвикаха много въпроси  свързани с антиматерията, тъмната енергия, неуловимото неутрино, радиацията и авариите в LHC. Всички поставени от учениците въпроси, по време на виртуалната разходка, получиха изчерпателни отговори  от българските специалистите в ЦЕРН.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини