Три работни и два учебни дни за някои ученици от 2017 г.

От началото на 2017 г. започва български вариант на дуално обучение (обучение чрез работа), което е заимствано от европейски образец.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева, която участва в инициатива за насърчаване на младежката заетост в частния сектор в Европа "Алианс за младежта", цитирана от пресцентъра на МОН.

По думите на министър Кунева средства ще се отпускат по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за финансиране между 100 000 и 200 000 лева. 

Проектът предвижда три дни в седмицата учениците да работят срещу заплащане и два дни да учат. 

Демографският срив, остарялата материална база, трудностите при осигуряване на индивидуални работни места за производствена практика на учениците и слабият интерес у подрастващите към водещи сектори в българската икономика са основният препъникамък пред развитието на професионалното образование, е обяснила министър Кунева. 

Тя е посочила, че с промяната в Закона за професионалното образование са направени две важни положителни стъпки - олекотяване на държавните зрелостни изпити и увеличаване на часовете по практика за сметка на теорията. 

С оглед на съвременните реалности, професионалните училища трябва да са максимално гъвкави и адаптивни към средата, в която се конкурират с профилираните гимназии, главно езиковите, които са най-предпочитани от деца и родители. 

Трябва да се търсят дългосрочни партньорства с фирмите, да кандидатстват по проекти за обновяване на материалната база, да предлагат по-привлекателни специалности и съвместими учебни планове, да се съобразяват с пазара и да рекламират по-агресивно своя продукт, е отбелязала още вицепремиерът Кунева. 

Според нея трудно се променя номенклатурата на специалностите, не достигат средства за нови уреди и машини, а в малките населени места няма фирми, които да се съгласят да приемат и да осигурят работна среда за обучаващи се ученици. 

В същото време учебни центрове предлагат курсове, в които отделни специалности се придобиват вместо за 3 или 4 години, за няколко месеца. 

Налице е парадокс, има безработица, бизнесът се задъхва заради дефицит на кадри, а в същото време професионалните училища се опразват, за сметка на езиковите, е коментирала министър Кунева. ,

През 2017 г. ще се даде тласък на професионалното обучение, защото за последен път ще има прием и след седми, и след осми клас, а бизнесът трябва да осъзнае, че няма как да получи напълно готови кадри от училищата, а трябва да участва дейно в процесите на придобиване на професионални умения у подрастващите и да съумее да ги задържи в България, е заявила Меглена Кунева.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини