Ученици учат за строителен техник и помощник-възпитател в Кърджали

Разкриват паралелки за две нови професии в Кърджалийско. Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие в родопския град съгласува държавния план-прием за учебната 2019/2020 г., бяха одобрени  59 паралелки в 8 клас, от които 26 професионални и 33 профилирани.

Съотношението между професионалното и общото образование е 44% : 56%, като сме се постарали да запазим палитрата от професии и специалности и да гарантираме равен достъп на учениците до професионално образование, изтъкнаха от РУО Кърджали. Предложението е съобразено с броя на учениците, завършващи седми клас, които са 1 211, с потребностите на трудовия пазар, социално-икономически и демографски профил на региона, възможностите на училищната мрежа и реализацията на план-приема през последните 5 г.

Новост е дуалната форма на обучение по специалността „Електрообзавеждане на производството“ в ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“. Предложени са две нови професии – строителен техник /транспортно строителство в ПГС – Кърджали и помощник-възпитател в ПГ „Руска Пеева“ – Джебел. Възстановени са и две специалности, за които има недостиг на пазара на труда – електрообзавеждане на транспортна техника в ПГЕЕ и производство на хляб и хлебни изделия в ПГ ТХВП – Момчилград. Тази година акцентът в план-приема е върху т.нар. STEM – профили – или обучението по природни науки и инженерни науки, технологии и математика. Форумът бе ръководен от заместник областния управител Леман Али.

www.kmeta.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини