4 °C

Термоядрен реактор ще има първо в Китай?

Китайските физици смятат, че именно Поднебесната ще бъде първата страна, която ще построи термоядрена електроцентрала, пише South China Morning Post. Те се надяват предложението за строителството на CFETR (Chinese Fusion Engineering Test Reactor) да бъде утвердено от правтелството в рамките на следващите пет години.

"Китай е единствената страна в света, която увеличава бюджета за термоядрени изследвания", казва физикът Ло Гуаннан, заместник директор на проекта EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak).. "Финансирането в Европа се съкращава,  предложението за строителство на нови изследователски центрове в САЩ бе отхвърлено от Конгреса, прогрес в Япония няма".

Проектът CFETR включва изграждането на термоядрена електроцентрала с мощност 200 мегавата през 2030 год. Планът изпреварва реализацията на европейската програма ITER. Независимо от това състезание на токамак установките, тези дни бе получено потвърждение за устойчивата работа на германския термоядрен реактор Wendelstein 7-X. Той контролира супер загрятата водородна плазма с помощта на 2D магнитни полета (за разлика от токамак). От пускането му през февруари 2016 год. до момента не беше ясно дали тези магнитни полета се държат по начина, предвиден теоретично. Преди дни това бе потвърдено. Това е съществена крачка към използването на стеларатора Wendelstein 7-X като термоядрен реактор

Китайският термоядрен проект EAST се намира в град Хефэй, провинция Анхой. Установката е в Института по физика на плазмата на Академията на науките на КНР. Това е модифицирана версия на реактора HT-7, построен в сътрудничество със СССР и Русия. През февруари 2016 год& EAST постигна рекордна температура 49,99 милиона градуса Целзий. Веществото при тази температура бе удържано в равновесно състояние за 102 секунди.

Термоядрените електроцентрали не отделят радиация или други замърсители, а използваната от тях суровина е на практика в неограничено количество. При атомните реактори, които са в употреба в момента, енергията идва от разпада на тежки атомни ядра. При термоядрените реактори обратно - сливат се леки атомни ядра на водород, хелий, литий, въглерод и се синтезират на по-тежки ядра от средната част на периодичната система на елементите. Реактор, който сам подържа термоядрената реакция, на практика ще отделя достатъчно енергия, за да се подхранва сам.

До момента рекордът за най-дълго задържана плазма - 6,5 минути, е на Tore Supra. Този експериментален реактор се намира близо до градчето Карадаш, Франция, а проектът е въведен в действие през 1988 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
05 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
05 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
05 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
05 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
05 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
05 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
05 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
05 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
05 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
05 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
05 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
05 дек 2019
Последни новини