Пловдивско село на бунт срещу инсталация за биоенегрия

Жители на пловдивското село Труд отново излизат на протестно шествие срещу дейността на инсталацията за производство на енергия чрез биомаса. Централата е в непосредствена близост до населеното място и според живеещите бълва задушлив газ, неприятни миризми и произвежда непоносим шум.

Една от основните причини за това е, че една от суровините, които се преработват, е оборска тор. Припомням, че камионите, които я доставят до предприятието, минават през центъра на селото край детска градина, ясла, детска кухня, пенсионерски клуб и читалище.

Протестиращите ще блокират Карловско шосе при кръстовището с ул. „Никола Петков". По предварителна информация, на протеста, който ще започне в 11.30 часа, ще присъства и омбудсманът Мая Манолова.

Негодуващите граждани са изпратили отворено писмо до няколко министерства и институции, в което отново излагат исканията си - преустановяване на дейността или преместване на инсталацията далеч от землището на селото. „Очевидно е, че чистият въздух започва да се превръща в актуална тема, предвид ситуацията и в множество други области на България, с което и ние сме солидарни. Очевидно е, че някъде концепцията е сгрешена и е време властимащите да разберат, че хората и вредната за здравето индустрия не може и не бива да съжителстват в такива малки отстояния.", се посочва още в отвореното писмо.

Предвид ситуацията от полицията съобщават, че утре от 12.00 до 14.00 часа е възможно да бъде затруднено движението по пътя Пловдив - Карлово. Създадена е необходимата организация за охрана на обществения ред и безопасността на движението в района. При необходимост автомобилите ще бъдат насочвани по обходен маршрут през село Строево.

Източник: http://frognews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ве
    веда
    2 0
    12:18, 3 дек 2016
    Трябва да се направи допитване - ако повече от 2/3 в една населено място са против нещо такова - да се се разрешава! Разрешаващите не живеят там, а дърпат паричките за разрешителните! Да го направят в кв. "Лозенец" - София!
Последни новини