Ердоган си поиска границите на Османската империя

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор*. Това той сподели пред участниците в конференция за новата концепция за сигурността.

„Бъдещето трябва да се планира на базата на задълбочения прочит на историята, Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах“, обяви турският държавен глава.

Той специално акцентира на Лозанския договор, по силата на който 3 млн. кв. км имперски територии са орязани до 780 000 кв.км. „И това стана в Лозана под носа ни.

Отнеха ни толкова земи и някои пак намериха повод за гордост.

Какво бяхме, какво станахме, какво ще бъдем? Този въпрос за нас е изключително важен. Необходимо е да четем втория план на историята и така да планираме бъдещето си“, посочи Ердоган и припомни, че винаги при споменаването на Лозана „някои се чувстват некомфортно“.

По-нататък в словото си той подчерта, че никой няма право да се намесва във вътрешните закони на Турция, а решенията ще вземат нейните власти. За пореден път Ердоган обвини ЕС в намеса във вътрешните работи на страната и в покровителство над терористите и техните депутати, избягали в Брюксел.

„Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен.

Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение. Първата световна, Втората световна, Студената война останаха в забрава и на базата на това се опитват да ни затворят в Лозанския договор. Да не ни връзват кусур, обаче ние сме дали дума на нацията си. Ние ще оспорим всички условия“, категоричен е турският президент.

Междувременно в Анкара

започна съдебният процес срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен

и 72 от привържениците му, обвинени за опита за военен преврат от 15 юли т.г.

Разследването е доказало намеренията им да завземат държавните институции и чрез подриване на конституционния ред да установят авторитарно, тоталитарно кланово-олигархично управление на обществото, както и че организацията ФЕТО е създадена именно с цел да свали правителството на страната.

Защитникът на Гюлен Алихан Унджу, ангажиран от адвокатската колегия в Анкара да представлява проповедника в съда, се оттегли.

Това направи и адвокатът на обвиняемия Джемал Ушак с мотива, че клиентът му се е самоубил.

Главният подсъдим Гюлен е в Пенсилвания, САЩ и от няколко месеца турската държава не успява да убеди американските власти той да бъде върнат и осъден, въпреки огромните преписки с доказателства за престъпленията му, предоставени на Вашингтон.

След неуспешния опит за преврат срещу Ердоган и режима му, чистката в Турция и извън нея срещу, посочените от него привърженици на Гюлен, продължава. Един турски дипломат в хърватската столица Загреб се води за изчезнал, а неясна остава съдбата и на доскорошния турски посланик в Загреб Ахмет Тут, както и на неговата съпруга Мине.

„Бруталното отмъщение на турския президент към участниците в проваления юлски преврат получи драматично развитие в сърцето на Хърватия“,

пише в днешния си брой седмичникът „Национал“ (Nacional). „Най-малко един турски дипломат, който доскоро работеше в Загреб се води за изчезнал“, пише изданието, позовавайки се на два дипломатически източника.

Седмичникът твърди, че „турските дипломати са били отведени секретно от хората на Ердоган в черни чували“.

Най-жестока е била съдбата за турското културно аташе в Загреб Бекир Алпул, който е търсил помощ от чуждите дипломати в хърватската столица, а властите в Анкара са поискали Загреб да му отнеме дипломатическите документи.

„Никой не знае каква е съдбата на турския посланик у нас Ахмет Тут и неговата съпруга Мине“, подчертава „Национал“.

След проваления опит за преврат Турция изпрати списък с имената на дипломатите, които се смятат за привърженици на Гюлен. Всички тези лица от списъка бе поискано да бъдат депортирани обратно в Турция.

*Лозанският договор (24 юли 1923) е мирен договор подписан по време на Лозанската конференция, който анулира Севърския договор от 1920 г. между Османската империя и държавите победителки в Първата световна война.

По силата на Лозанския договор, Източна Тракия и гр. Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. Черноморските проливи се демилитаризират и стават свободни за преминаване на търговски и военни кораби. Турция трябва да изплати дългове на османските народи.

До подписването на Лозанския договор се стига след война между Гърция и Турция. В хода на войната Турция изтласква гърците от Анадола и печели войната. В Лозана се свиква конференция и се стига до мирния договор, който се подписва от една страна от част от победителките в Първата световна война. САЩ не подписват този договор. С него се уреждат границите и териториите на Гърция и Турция.

Договорът определя границата между България и Турция, макар България да не е страна по него.

Вести.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    27 -3
    08:51, 23 ное 2016
    Не е лесно да си чакмак...между другото къде ти е юргана дето трябва да ти завие кухата глава,че още фира ще даде...тва циркомцизията нанася огромни щети на мозъчните клетки от ранна детска възрастна всеки индивид претърпял това насилие в името на простотията оправдаваща се с манипулацията -аллах...
  • 2
    Ве
    Верно ли бе ...
    34 -8
    09:01, 23 ное 2016
    Ебати рязаната пача .Ние що не си искаме България на 3 морета,както е било !!!???
  • 3
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    37 -6
    09:04, 23 ное 2016
    Генерал радев трябва да си поиска земите на великата българска империя,която обхваща земите на целия анадол,през босфора до русия и до германия...такива измислени държави,като румъния,молдова,украйна,македония и гърция не са съществували...тия са наши земи и почваме да се тюхкаме и вайкаме да ни се връщат...пък че никой не спазва в момента ньойския договор който изтече в 2013 и нищо не връща на българия заграбено за 100 години и минала давност,какво да кажем...тъпата пача мечтател с физиономия на циркаджийски клоун си живее в четиринайсти век...
    • Оп
      оппа
      14 -7
      12:51, 23 ное 2016
      Само дето има един малък проблем Генерал Радев. Ако поиска Турция да си вземе нещо просто ще ни окупира и най вероятно никой няма да гъкне. Забележете ще ни окупира с войската си. Ние обаче нямаме войска. Забележете нямаме.Как ще реагира НАТО когато Тръмп е президент .... може би сериозно трябва да се замислим че трябва да си пазим границите сами. На мен например изобщо не ми се иска нито Турция да ни окупира, нито Русия. Но когато нямаме собствена войска сме много лесна плячка. А да не говорим за ползите от казармата за младото мъжко (метросексуално) население. Българи, ако си искаме държавата трябва да си я пазим!
  • 4
    Ка
    КАН ЮВИГИ
    21 -4
    11:24, 23 ное 2016
    Този скоро ще го боли главата-изглежда не е чул какво каза путин! Ако много се надуват комшиите, ще върне константинопол на християните! Сега в турция има диктатура и е крайно време тоя баничар-психопат да си отиде!
    • Jh
      JHB
      6 -11
      12:29, 23 ное 2016
      Какъв Путин бе, тоя е ходещ труп. Путин бил казал.... Виж коментара
  • 5
    Ан
    Ангелова
    8 -4
    12:49, 23 ное 2016
    Много мее страх тоз човек е психично болен дано около него има по умни хора
  • 6
    Та
    ТАРАТОР
    6 -2
    14:03, 23 ное 2016
    Ти си наивен ако мислиш че някой ще остави тоз кукундрел ! Да си прави квото иска с неговите пачи. Не си чул че руснаците имат поне 500 000 жилища по морето-дали ще ги оставят ей така на тоз психопат ? Едва ли ! Така че да спре с претенциите и да си натиска парцалите и да си седи на гъза!
  • 7
    Ос
    Осман паша
    7 -13
    14:36, 23 ное 2016
    Кои са били тия три морета, патрЕотино? Крайно вре... Виж коментара
    • Ja
      Jack Bauer
      5 -2
      15:39, 23 ное 2016
      От коментара ти става ясно, че си един горд и велик помияр. А щом се възхищаваш на ердоган значи искаш да живееш в средновековието и си едно фанатизирано зомби. Но не се безпокой, истинските светско ориентирани турци няма да го търпят още дълго. Онзи ден не можа да прокара Закона за амнистия на изнасилвачите на деца, защото трезвомислещите излязоха на протест. Взимай пример от тях.
      Как ми е българския? Би ли проверил за грешки?
  • 8
    Ен
    ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
    4 -1
    14:37, 23 ное 2016
    Нашата войска е колкото една турска рота Турците само на север от босфора имат армия която ако рекът за един преди обед ще стигнат до Дунав да не говорим за армията им в Анадола Преди 1989 г плана на Варшавския договор предвиждаше нашата 130 000 армия да ,удържи натиска на турците и гърците като натовци 24 часа след което войските на Одески окръг се заемаха с УНЕЩОЖАВАНЕТО ИМ Ха сега да видим кой ще ни помогне БАБА МЕРКЕЛ ли ОЛАНД ли или филанкишията Сините демократи червените късни антикомунисти и вся останала сволоч на секунди ще избягат в закупените си имоти на Запад и тука ще останем ние Глупаците -----но вече с ФЕСОВЕ и ШАЛВАРИ А Путин ще гледа сеира и ще се усмихва
Последни новини