Назми Мюмюн:За кемалистите заплахите на Ердоган към ЕС са празни приказки

За кемалистите от Народно републиканската партия в Турция заплахите на президента Реджеп Таип Ердоган за денонсирането на споразумението за реадмисия на бежанци са празни приказки.Това личи и от изявлението на зам.-председателя на партията Йозтюрк Йелмаз.Това заяви за Кърджали бг вести бившият зам.-областен управител на Кърджали и бивш член на Националния съвет на БСП Назми Мюмюн.Той цитира думите на заместника на Кемал Кълъдароолу,който  се обръща към президента Ердоган:”Това е политика на заплаха и няма да се разбере правилно.Ако искате да сторите това,то така няма да стане.Ако искате да стане така,няма да се изразите така.Говорите празни приказки!”.

Народно републиканската партия категорично не одобрява и не приема заплашителния тон на турския държавен глава в отговор на заканата на ЕС,че може да спре преговорния процес за присъединяване на общността с Турция.

Стигна се до размяна на остри реплики.Лидерът на НРП Кълъдароолу нарече Ердоган диктатор,а президентът го определи като „жалък”.

Ще припомним,че Реджеп Таип Ердоган заяви към ЕС:”Гледайте мен,ако отидете по напред,вратите на Капъкуле ще бъдат отворени.Това добре да знаете!”.

Моето дълбоко убеждение е,че политическият нюх на президента Ердоган няма да му изневери и той няма да изпълни заканата си,подчерта Назми Мюмюн.Той припомни,че в политиката едно се говори,но когато трябва да се пристъпи към действие  не се изпълнява.

  Полемиката на НРП с президента Ердоган трябва да се разглежда в светлината на бежанската криза.Като социалдемократическа партия изповядваща идеите на хуманизма НРП е за решаване на проблема в зародиш т.е.спиране на кръвопролитния конфликт в Сирия,подчерта Назми Мюмюн.Той каза,че с одобрение се ползват мерките на правителството за приютяване и интеграция на над 3,5 милиона сирийски емигранти.Одобрение получават грижите в болници и учебни заведения.

НРП смята,че даването на турско гражданство не е решение на проблема.Изходът е в спирането на военните действия и завръщането на бежанците по родните им места.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини