Учители: Общинските спортни зали да са напълно безплатни

Учителите по физическо възпитание настояват учениците да ползват безплатно общинската спортна база целогодишно. Това е едно от исканията след края на втората Конференция по проблемите на спорта, физическото възпитание и олимпизма в общините. 

Преподавателите приеха обща резолюция със 7 предложения за промени във връзка с професията „Учител по физическо възпитание и спорт“:

1. Да бъде намален нормативът за учебна натовареност на учителя по физическо възпитание и спорт, имайки предвид спецификата на професията и редицата несвойствени дейности и отговорности, предимно от административен характер, които му вменяват различни ръководни институции.

2. Да се осъществят промени в ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 129 на МС от 11.07.2000 г., които повишат размера на сумата за финансиране и да бъде коригирано съотношението между средствата за награди и материално-технически пособия, както и изискванията за планиране и отчитане средствата.

3. Да се приемат конкретни стъпки за спазване на регламентираните в Закона за предучилищно и училищно образование и Наредба №12 от 01.09.2016 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти по отношение функциите на учителя по Физическо възпитание и спорт във всички етапи и степени на образователната система, включително и в начална образователна степен.

4. Наложително е да се променят административните изисквания за подготовка и участие на ученици в спортни състезания, които на практика осуетяват нормалното провеждане на спортни състезания. Подготовката на необходимите документи да се провежда от лице заемащо административни функции в съответното училище.

5. Да се гарантира достъпът до общинската спортна база за провеждане на урочни и извънурочни и извънкласни занимания по спорт и физическо възпитание, като подобно използване да е безплатно за всички ученици целогодишно.

6. Да се утвърди статутът на часа за спортни дейности (третия час), като неразделна част от учебния предмет „Физическо възпитание и спорт“.

7. Да се изработят нормативи в Държавния образователен стандарт, които да регламентират педагогически и здравословно издържани изисквания, на които да отговарят съоръженията и салоните, създаването и поддържане на недвижимата спортна база в училище.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини