Над 45 страни ще прекратят използването на изкопаеми горива

Над 45 страни, сред които и най-уязвимите от климатичните промени, обещаха да преминат изцяло към енергия от възобновяеми източници колкото може по-скоро.

Това съобщи говорителка на групата страни, цитирана от ДПА и БТА. 

Съобщението бе направено на среща за климата в Маракеш, където преговарящите изработват подробностите по споразумение от миналата година, целящо повишаването на световната температура да бъде доста под 2 градуса, а освен това да продължат усилията това повишение да се задържи под 1,5 градуса. 

Много от страните, които поеха ангажимента да се откажат от изкопаемите горива са част от Форума за уязвимост от климатичните промени - група държави, които са се ангажирали с постигането на целта повишението на световните температури да бъде до 1,5 градуса.

Страните, които се готвят да приемат документа, ще се съгласят да се борят да постигнат 100 процента местно производство на възобновяема енергия колкото може по-бързо.

"Ние, държавни и правителствени глави и делегации, събрали се в Маракеш, на африканска земя, призоваваме за максимален политически ангажимент за борба срещу климатичните промени, която е спешен приоритет", се казва в документа, наречен "Призив за нашия климат и нашето устойчиво развитие".

"Призоваваме спешно да се засили амбицията и да се укрепи нашето сътрудничество за запълване на пропастта между сегашните насоки на емисиите парникови газове и пътя, по който да се поеме за спазване на температурните цели, определи в Парижкото споразумение" в края на 2015 г., се добавя в текста. 

Държавите участнички "приветстват Парижкото споразумение, бързото му влизане в сила и заявяват подкрепата си за пълното му прилагане". 

В текста се отправя и призив за увеличено финансиране в подкрепа на мерките срещу глобалното затопляне. В него развитите страни потвърждават целта си за набиране на 100 милиарда долара годишно за развиващите се страни до 2020 г. 

Призивът идва след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. В предизборната си кампания той определи предупрежденията за глобално затопляне като измама, припомня АФП

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини