Емисиите от водещите компании за изкопаеми горива може да причинят смъртта на милиони този век

Емисиите от изгаряне на нефт и газ, произведени от водещите световни компании за изкопаеми горива, могат да причинят милиони смъртни случаи, свързани с прекомерна топлина, преди края на века, според нов анализ, за който разказва "Гардиън".

Проучването на Global Witness установява, че комбинираните емисии от изкопаеми горива, произведени от Shell, BP, TotalEnergies, ExxonMobil и Chevron до 2050 г., могат да доведат до 11.5 млн. допълнителни смъртни случая от топлина до 2100 г. Британският вестник описва проучването като първия опит за количествено определяне на смъртните случаи от топлина, произтичащи от планираното производство на петрол от големите в бранша и добавяне на тежест към призивите за драстично намаляване на добива на изкопаеми горива.

Сара Бирман Бекер, старши изследовател в Global Witness, е цитирана с думите: "Всяко затопляне с 0.1 градуса по Целзий ще бъде смъртоносно. Освен ако големите не променят бързо курса, броят на жертвите ще бъде сравним с някои от най-бруталните войни в историята. Не можем да го оставим на тях. Правителствата трябва да се намесят, да смекчат въздействието на екстремните горещини и спешно да ускорят прехода от изкопаеми горива."

Докладът използва модела на цената на смъртността от въглерода, разработен от академици в Колумбийския университет и използван от организации като Oxfam. Той изчислява, че при сценарий с високи емисии (т.е. ако не бъдат предприети още координирани действия за ограничаване на затоплянето), ще има 226 смъртни случаи от излишна топлина в световен мащаб за всеки милион тона освободен въглерод.

Използват се данни от водещите анализатори Rystad Energy, за да изчисли прогнозираните емисии от изкопаеми горива, произведени от петролните компании. Той изчисли, че заедно те ще добавят 51 млрд. тона емисии на въглероден диоксид в атмосферата до 2050 г. Въз основа на сценария за високи емисии, това ще доведе до 11.5 млн. смъртни случая от прекомерни горещини до края на века.

Анализът установи, че ако при реализиране на сценарий с по-ниски емисии, които да достигнат нула в световен мащаб до 2050 г., допълнителните смъртни случаи, свързани с производството на компаниите, ще достигнат около 5.5 млн. души.

Над 60 хил. са смъртните случаи, свързани с горещите вълни само през 2022 г. В САЩ те са се увеличили с 85% между 2010 и 2022 г.

Експертите посочват, че смъртните случаи от топлина ще бъдат само един от резултатите от неуспеха в бързия преход от изкопаеми горива към други. Ще последват бедствия като недостиг на храна, наводнения и политически и икономически сътресения.

Потърсени от медията компании казват, че продължават инвестициите в нови петролни обекти, но и че инвестират във възобновяема и нисковъглеродна енергия или че всякакви прогнози на базата на плановете до 2050 г. са невалидни, тъй като не е определено производството на петрол и газ след 2030 г.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини