Строим на концесия трети мост над Дунав

Третият мост на река Дунав у нас може да бъде построен чрез отдаване на концесия, а проектът да получи финансиране по плана „Юнкер”.

Това заяви в интервю пред Kmeta.bg вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев. 

Интерес към съоръжението между Силистра-Кълъраш е заявен отново преди дни от международен консорциум с испанско и китайско участие, уточни кметът на крайдунавския град Юлиян Найденов. 

От компанията инвеститор са декларирали в предишно писмо, че ще поемат разходите и по предпроектното проучване. 

Темата със строителството на „Дунав мост” 3 става отново актуална с предстоящото гласуване на новия закон за концесиите в парламента. 

Добрата концесия е тази, от която печелят всички – и потребителите, и инвеститорът, и публичната институция, защото след 15 години в конкретния пример държавата ще има един мост, който ще е неин“, подчерта още Томислав Дончев.

Парламентът прие преди няколко месеца на първо четене новият закон, с който се предотвратяват т.нар. "вечни" договори при концесиите. По думите на Томислав Дончев от преди месец старият закон е бил прекалено чиновнически. 

Предвижда се Народното събрание да дава разрешение за концесии със срок от 50 или повече години, а при общинските концесии, чийто срок е над 25 години, ще се изисква разрешение от Общинския съвет. 

Срокът на концесията винаги е отделен критерий за възлагане, което означава, че той е част от конкурентната борба между всички кандидати. Ще спечели този, който предлага най-кратък срок, обясни Дончев.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини