Словесен сблъсък между Щайнмайер и Чавушоглу в Анкара

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и турският му колега Мевлют Чавушоглу влязоха в публични пререкания при визитата на германския дипломат.

При пристигането си в Анкара тази сутрин Щайнмайер увери, че Германия и Европа застават до Турция в борбата с тероризма, не само срещу "Ислямска държава", но и срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), но са обезпокоени от масовите арести и отношението към медиите в Турция. Той подчерта, че Германия остро осъжда опита за преврат в Турция през юли. 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза от своя страна, че на турците им е дотегнало снизходителното, отношение в преговорите за присъединяване към Евросъюза.

Чавушоглу допълни, че има дела срещу 4 500 членове на ПКК в Германия, но само трима са били изпратени обратно в Турция.

Щайнмайер отговори, че не му е известно наличието на такива дела. 
  
Германия се опитва да подобри спешно отношенията си с Турция, каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той подчерта, че Германия е против прекратяването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Той посочи също, че германските депутати трябва да имат възможност да посещават войниците в базата Инджирлик. 

Напрежението в отношенията между Европейския съюз и Турция се засили, след като в началото на месеца част от лидерите на турската опозиция бяха задържани във връзка с разследване срещу кюрдски терористи. Съпредседателите на Демократичната партия на народите Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг са само двама от десетките хиляди задържани след неуспешния опит за преврат от 15 юли. 

В доклада си от миналата седмица Европейската комисия постави под въпрос съвместяването на масовите арести с принципа на законността. От своя страна, турските лидери обвиниха Европа и конкретно Германия, че дават подслон на терористи от ПКК и организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен. 

Въпреки това, по време на вчерашните дискусии на външните министри в Брюксел, именно Германия заедно с Франция парира опита на Австрия да наложи прекратяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз. 

„Турция е твърде важна за нас, за да си позволим да спрем диалога с нея, особено в този момент“, заяви Франк-Валтер Щайнмайер. 

В Турция живеят близо 3 милиона сирийски бежанци. Европа разчита, че турските власти няма да допуснат повторение на мигрантска вълна отпреди година.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини