Как се гласува на балотажа на президентските избори

Днес българските граждани избират президент и вицепрезидент между кандидатските двойки ген. Румен Радев и Илияна Йотова, подкрепени от БСП, и Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев, издигнати от ГЕРБ. В бюлетината има и опция "Не подкрепям никого", тъй като гласуването е задължително.

Своя вот за президент и вицепрезидент могат да дадат 6 834 278 души - те са навършили 18 години, не са лишени от свобода и не са поставени под запрещение. Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. Проверка на секцията, в която се гласува, може да се направи и в интернет.

В един от най-големите столични райони - "Младост", ще има балотаж за районен кмет между кандидата на ГЕРБ Мария Илиева и кандидата на протестиращите за зелени площи Десислава Иванчева. За гласуване на тях се изисква и уседналост от шест месеца. На това изискване отговарят 88 882 души.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.

Разкрити са 12 418 изборни секции в страната, като в този брой не влизат тези в болниците и в старческите домове. В 500 секции на територията на цялата страна може да се гласува с машини, като вотът ще се зачита. В чужбина има 325 секции в 71 държави, от които най-много са във Великобритания - 53, а в Турция и САЩ са по 35, колкото е лимитният брой.

Регистрираните наблюдатели са 2069, от който 45 представители на международни организации от шест държави. В паралелното преброяване на резултатите на изхода от секциите за гласуване (exit poll) участват 1668 анкетьори от шест агенции - "Алфа Рисърч" ООД, "Галъп итернешънъл Болкан" ЕАД, "АФИС" ООД, "Екзакта рисърч груп" ЕООД, "Сова 5" и "Маркет линкс".

Бюлетините - от кочан и с два печата 

Всяка бюлетина за президентските избори и за частичните местни избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, а от дясната - имената на двете кандидатпрезидентски двойки. Номерата са по средата, а най-отдолу е опцията "Не подкрепям никого".

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои.

В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия. Легитимира се пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.).

След вписване на данните от личната карта на избирателя в два отделни списъка той получава бюлетина за избор на президент и вицепрезидент, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се поставя един печат на СИК.

Само със синя химикалка и знаците Х и V

След като вземе бюлетините, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за президент и вицепрезидент като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят. Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването.

Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота за президент и вицепрезидент на член на СИК и следи за точното сверяване дали номера върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в прозрачна кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това избирателят я пуска в прозрачната урна.

Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението.

Ако сгрешите бюлетината

Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя само веднъж.

Избирателят трябва да проследи, че сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на СИК.

При несъответствие на номера на сгрешената бюлетина с номера от кочана тя се обявява за недействителна. Това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък, а избирателят не се допуска повторно до гласуване.

Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.

В 500 секции ще се гласува с машини

За президент и вицепрезидент ще може да се гласува с машини в 500 секции в цялата страна. Този път машинното гласуване не е експериментално, а реалните гласове от него ще се броят като действителни. Повечето от секциите машините са в големите градове, сред които и София. Има обаче и такива в някои по-малки населени места като Алфатар, Ракитово, Попово, Чирпан, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Брезник, Вършец, Берковица, Ябланица, Димово, Бобошево, Аксаково и др.

Машината, която е отделена с параван, се пуска от председателя на избирателната комисия. Времето за машинно гласуване е ограничено до 6 минути. Гласуването става върху сензорен екран, като избирателят докосва с пръст квадратчето с номера на съответния кандидат или квадратчето "Не подкрепям никого". Той има право да променя избора си, като накрая трябва да даде потвърждение "Гласувам". След това машината му дава хартиена разписка, на която трябва правилно да е отбелязан изборът му. Ако това е така, тя се пуска в непрозрачна кутия.

Ако до 3 минути избирателят не е гласувал, машината издава предупредителен сигнал. Ако не се справи с машинното гласуване за 6 минути, избирателят има право да пусне хартиена бюлетина.

На изборите е забранено 

Предварително раздаване на изборни книжа и материали.

Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.

Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Присъствието в кабината за гласуване на други лица освен избирателя с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.

Присъствието на други лица извън гласуващите в момента избиратели на разстояние, по-малко от 3 метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.

Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лева.

Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване.

Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.

Как се отчита резултатът

За президент е избран кандидатът, получил повече гласове на балотажа, независимо колко гласоподаватели са пуснали своя вот и какъв е броят на гласовете "Не подкрепям никого". Същото важи и при избора на кмет.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини