Премахнаха бъбрек с 3D робот ”Айнщайн” в Плевенската болница

За първи път в България екип на болница "Света Марина" в Плевен извърши урологична операция с роботизираната 3D система "Айнщан Вижън 2".

Това съобщи Рената Карааргирова, заместник-директор на лечебното заведение, цитирана от БТА. Тя уточни, че става въпрос за операция по премахване на бъбрек /нефректомия/ и в екипа са били уролози и хирурузи. 

Болница "Света Марина" в Плевен е първата и, за сега, единствена в България, която е закупила 3D роботизираната ендоскопска система "Айнщайн Вижън2" за отделенията си по гинекология, урология и хирургия за "безкръвни" операции, поясни Карааргирова. 

Пациентката е на 75 години и се е обърнала към специалистите в болницата след лутане от пет месеца по лекари, без поставена диагноза, защото нямала никакви оплаквания, освен отпадналост. 

Жената е била диагностицирана със злокачествен тумор на десен бъбрек в начален стадий. Наложило се е оперативно лечение за премахване на болния бъбрек. Екипът от уролози и хирурзи е бил под ръководството на д-р Димитър Цанков. 

Операцията е била около два часа и проблемът е решен радикално. Пациентката е в добро общо състояние, без оплаквания. 

Системата 3D "Айнщайн" намалява риска от инфекции и усложнения, каза Карааргирова.

Едно денонощие след операцията оперираната жена се чувства много добре, движи се самостоятелно, допълни заместник-директорът на болница "Света Марина" в Плевен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини