Включиха в системата и шести блок на АЕЦ ”Козлодуй”

Хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ е включен в паралел с електроенергийната система на страната днес след 10 часа, съобщиха от централата.

Плановият годишен ремонт на Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" завърши и след проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране е пуснат в действие, съобщиха от пресцентъра на атомната централа.

В рамките на плановия престой, започнал на 1 октомври, са били извършени предвидените ремонтни дейности и профилактика на системите и оборудването, както и презареждането на реактора със свежо ядрено гориво. 

В изпълнение на проектите за продължаване на срока на експлоатация и за повишаване на топлинната мощност на блока до 104 процента са били реализирани редица мерки, сред които обследване на компоненти от оборудване и тръбопроводи в реакторно отделение, в машинна зала и в дизелгенераторните станции, оценка на състоянието на строителни конструкции, приключване на модернизацията на сепарационните системи на парогенераторите и др., се посочва в съобщението.

По-рано днес заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров каза по БНР, че шестият блок ще заработи днес с ново, подобрено руско гориво. Това ще даде възможност блокът да произвежда 40 мегавата на час повече ток. 

Другият 1000-мегаватов блок на атомната централа - Пети, работи със 100 процента натоварване на мощността.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини