Демагогският популизъм – повсеместен проблем

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле изрази безпокойство от "тревожното състояние" на политическата дискусия на Запад след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, предаде ДПА.

"Демагогският популизъм не е само американски проблем. В други части на Запада политическият дебат също е в тревожно състояние", пише Шойбле в статия във в. "Билд".

Според него вече е без значение, дали твърденията, които се правят в политическите дискусии и дебати имат нещо общо с истината, още повече в интернет.

"Главното е хората да бъдат шокирани. Всеки трябва да е готов да се учи. Ако сте отворени към чуждите мнения и към различни начини на мислене, демагогският популизъм няма да успее", посочва Шойбле, цитиран от БТА.

Видни германски политици вече реагираха резервирано на избирането на Тръмп за президент на САЩ. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви вчера, че този изборен резултат означава, че външната политика на САЩ може да стане по-непредсказуема и че партньорите трябва да са подготвени за едностранни решения на САЩ.

Канцлерката Ангела Меркел поздрави Тръмп за победата му, но постави като условия за сътрудничеството с него той да се придържа към някои ценности.

Самата Германия преживява усилване на популистката политика с възхода на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", която в момента е третата политическа сила в страната според германски социолози.

Крайнодесните партии набират сила и влизат в структурите на властта из цяла Европа, от Франция до Сърбия. Типичните им теми включват държането на имигрантите вън от страната и скептицизъм към Европейския съюз, отбелязва ДПА.

Коментари в сайта

Последни новини