Куба отбелязва избирането на Доналд Тръмп с военни маневри

Кубинският лидер Раул Кастро поздрави Доналд Тръмп за победата му на изборите в САЩ, съобщи вчера външното министерство на страната, цитирано от АФП и ТАСС.

По-рано вчера, допълват агенциите, цитирани от БТА, Хавана обяви, че "стратегически" военни учения ще бъдат проведени идната седмица на територията на цялата страна.

Тяхна цел е да се провери на бойната готовност на армията при евентуално нашествие.

Правителството на Куба не обвърза ученията с победата на Тръмп на изборите, отбелязват агенциите.

Все пак почти едновременно с обявяването на новината за новия президент беше разпространено съобщението за маневрите, каквито обикновено съвпадат с момент на най-голямо напрежение в отношенията със САЩ.

За първи път подобни учения имаше при избирането на президента републиканец Роналд Рейгън през 1980 г., припомня АФП. А последните учения бяха организирани през 2013 година.

В Куба много хора споделиха безпокойството си след изборната победа на Тръмп, който по време на кампанията си обеща да спре процеса на нормализиране на отношенията с Куба, започнат от президента Барак Обама в края на 2014 година.

Обама и държавният секретар Дожн Кери смятат размразяването с Хавана за едно от големите постижения във външната политика на сегашната администрация.

Официалното съобщение за телеграмата на Раул Кастро е лаконично:

"Председателят на Държавния съвет и Министерския съвет на Република Куба Раул Кастро Рус изпрати на Доналд Тръмп поздравителна телеграма във връзка с избирането му за президент на САЩ."

Съобщението не съдържа никакви други подробности.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини