Откриха огромно езеро на 15 км под вулкана Утурунко

Голямо количество вода, цяло езеро, откриха учени на 15 км дълбочина под вулкана Утурунко ​​в Боливия. Шокиращото откритие е направено от международен екип изследователи.

Вулканът в момента не е активен. Огромният резервоар, който съдържа вода и вероятно магма е оценен като "може би някъде между  Лейк Супериър и Лейк Хюрън", според един от изследователите. Това е удивително голямо количество вода. Тя е сред магмата и била открита, след като изследователите регистрирали аномалия при измерванията си в боливийските Анди.  Тя "забавя сеизмичните вълни и провежда електричество, за разлика от заобикалящата магма", обяснява ръководителят на екипа пред NewScientist.

Провели експерименти в лаборатория с местните скални проби за определяне на условията, необходими за да се случи такава аномалия. Въз основа на резултатите, те предполагат, че има вода и тя е 8 до 10 на сто.

Авторите отбелязват, че наличието на големи количества подземна вода може да се окаже обща черта на активните континентални дъги и да представлява ключова стъпка в структурирането и растежа на континентална кора.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини