Получиха магнитна бактерия чрез изкуствена еволюция

Учени от университета Харвард са получили генномодифицирана Escherichia coli, която произвежда магнитни наночастици. Това било постигнато чрез предизвикана от изследователите изкуствена еволюция, а съобщение за постижението е  публикувано в bioRxiv.org.

Повечето клетки не могат да произвеждат такива частици по естествен път. Но  почти всички живи организми могат да синтезират феритини - белтъци, които складират атоми желязо. Учените поискали феритините да имат магнитни свойства. Затова в Escherichia coli добавили съдържащи случайни мутации гени, които кодират съдържащите желязо белтъци. След това ги подложили на изкуствен отбор като ги пуснали 10 пъти подред през магнитни колони. така отделили бактериите, които синтезирали феритини с най-добри магнитни свойства.

Мутантните феритини поглъщали повече атоми желязо, от срещаните в естествен вид. Така те могат да послужат за пречистване на оточни води и канализацията от метала. Този метод може да се използва и за създаването на наночастици, които да послужат като контрастно вещество при магнитно-резонансна томография на клетките.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини