Турски министър: До 37 г. знамето ни ще е забито по-далеч отсега

Вейсел Ероглу, турският министър на горите и водите, заяви, че до 2053 г. външнополитическата доктрина на страната предвижда нейното знаме "да бъде забито по-надалеч отсега", а до 2071 г. страната трябва да е изпълнила всички свои големи цели, предаде "Дарик".

През 2071 г. ще се навършат 1000 години от победата на селджукските турци над Византия при Манцикерт, която се смята за повратна в османската история и заселването на Анатолия. 

Министърът призова майките да променят приспивните песни, които пеят на децата си, за да са в унисон с "целите на 2071 година". 

„Повече няма да казвате на децата си: „заспивай, за да пораснеш". Ще казвате: „заспивай, за да се изправиш, сине. Целта е 2071. Вие ще извървите стъпките на Велика Турция.

Турция е велика и силна страна, но единственият начин да оцелее е осигуряването на по-силна икономика, по-силни институции и по-силна армия. Ние успяваме в тези големи цели, с Божията благословия. Но не трябва да забравяме, че ако една страна няма такива цели, историята я изтрива. Децата на тази нация ще успеят в тези три цели, които бяха посочени от нашия президент", гласи част от речта му.

Първата цел е да направят Турция една от 10-те най-силни икономики в света до 2023 г.

„Има и цел, която принадлежи на младите хора: 2053 година ще бъде 600-та годишнина от превземането на Истанбул от османците. Младежите ще изведат Турция с една стъпка напред в тази година. Ние вярваме, че те ще забият знамето ни по-надалеч", допълва Ероглу.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини