Ашуре в Кърджали:Последни зрънца на човещината и добрината

    Денят Ашуре в Кърджали символизира последните зрънца на човещината и добрината в страната и на Балканите. Около тази мисъл се обединиха общественици и граждани събрали се на Пазара за да почетат Денят Ашуре и да похапнат от ритуалната храна.Общо 3000 порции бяха приготвили от ресторант „Русалка“ за кърджалийци,по поръчка на Община Кърджали.Днешният ден е десетият поред празник събрал мюсюлмани и християни ,за да отпразнуват спасяването на човешкия род от патриарха Ной/Нух/.

    За да уважат кърджалийци бяха дошли кметът инж.Хасан Азис,народният представител Мустафа Ахмед,съветникът на главния мюфтия Фикри Сали,енорийският свещеник Отец Петър,председателят на местния парламент Раиф Мустафа,общински съветници,кметове на населени места.

    Денят Ашуре е исторически момент от създаването на човечеството.Празнуваме спасяването му с Ноевия ковчег. Трябва българи и турци да живеем заедно,за да е доволен Аллах от нас, посочи Фикри Сали.Той отслужи и молитва.

    Има нещо тъжно, но и величаво в нашето събиране на обща трапеза от символичните последни зърна. Това са последните зърна на човещината и добрината, които все още кътаме в този най-беден край на страната,посочи енероийският свещеник отец Петър. В същото време има нещо велико в условията икономическа буря. Бедният народ се е опрял гръб един в друг,без разлика на етнос и вяра. Има е нещо страшно: тези които са ни изоставили,раздирани от партизански домогвания, правещи опит да ни делят, каза още отец Петър.Той припомни,че българи и турци заедно са възстанали срещу султана.Ще бъдем заедно опрели гръб в гръб, подчерта свещеникът.

    Приветствие поднесе и народният представител Мустафа Ахмед. Той призова християни и мюсюлмани да са все така сплотени и заедно да бъдат за пример. Благодари на кмета инж.Хасан Азис ,че преди десет години е положил началото на традицията да се чества Деня Ашуре. Благодари му и за приноса му за толерантността в общината.

    Градоначалникът от своя страна подчерта, че Кърджали е най-толерантния град на Балканите. Ашуре ни събра за пореден път. Всеки празник независимо дали е в джамията или църквата ни обединява. Кърджали е оазис на мирното съжителство,столица на толерантността, натърти Хасан Азис. Той каза ,че в ден като днешния кърджалийци отправят послание за мир не само в страната, но и за съседите. Кметът посочи ,че спокойствието в общината не е дадено даром. Всеки ден трябва да обгрижваме толерантността,защото има хора, които правят напъни да създават напрежение.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини