Грипна епидемия се очаква най-рано януари

В момента има изолирани случаи на заразени с грип – в София и Стара Загора, епидемия се очаква най-рано от януари следващата година. Това обяви в предаването „Тази сутрин” главният епидемиолог на държавата д-р Ангел Кунчев

Тази зима се очакват отново три грипни щама да стигнат до България. И трите са познати на лекари и фармацевти. Според предписанията на Световната здравна организация те влизат в състава на противогрипната ваксина.

Първият е „Калифорния” – тип А (H1N1), известен още като свински грип. Той е причина за пандемията през 2009 година.  

Вторият - "Бризбейн" – грипен вирус тип Б, е изолиран през 2007 г. Разболява по-младите и децата. Не може да предизвика епидемия.

Третият – „Хонконг” или А(H3N2), е кръстен на града, в който е изолиран през 2014 г. Епидемиолозите успокояват, че той няма общо с грипа от 1968, отнел живота на милион души, известен като Хонгконгски грип. Очаква се тази зима той да е най-масовият причинител на епидемии.

„Обикновено един от щамовете предизвиква 90% от случаите при грипна епидемия. Симптомите са силна отпадналост и температура, не толкова кашлица и хрема”, каза още д-р Кунчев.

По думите му не е късно за ваксина, която е срещу трита очаквани щама. Тя е препоръчителна за най-възрастните, за хора с хронични заболявания и за често боледуващи деца.

Епидемиологът отново напомни, че антибиотици при грип не помагат. Маските пък са само за болните хора,за да не заразят останалите, но те са ефикасни само половин час, преди да се намокрят, предупреди д-р Ангел Кунчев. Според него е най-добре заразените да си останат вкъщи.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини