Как държавата ще вземе и обеците на баба

Според новия Закон за културното наследство много старинни ценности стават публична държавна собственост.

Ето какво казва Бойко Ватев от Парламентарната група на движение "Напред" по повод предстоящия за гласуване на второ четене закон: "Философията на закона е крайно порочна, тя прави всички старинни ценности публична държавна собственост и така унищожава колекционерството в България".

"Създава се и конфликт на интереси между местната власт и държавата, особено за недвижимите исторически обекти", допълни той.

"Като следствие от Закона колекционерството ще бъде ликвидирано в България, а всички скъпи старинни неща, голяма част от които са по наследство в хората и изчислявани на обща стойност около 3 милиарда евро, ще отидат в чужди аукционни къщи и чуждестранни колекционери", коментира Бойко Ватев. Той е убеден, че ако не от това поколение, то от следващото, те ще бъдат изнесени и продадени в чужбина.

"Чуждите аукционни къщи, които напоследък не получават почти нищо от нас, имат интерес да унищожат колекционерството в България, тъй като те ще се облагодетелстват от ситуацията", обясни Ватев. Според него в този закон има много корупционни моменти.

Ватев даде следния пример: "Записано е, че национално богатство е предмет, който е единствен, рядък и характерен за епохата. Ами характерно за епохата е и едно копче от римско време".

Според депутата от движение "Напред" специализираните комисии, които ще определят дали един предмет е национално богатство, ще имат твърде субективни критерии и шансът предметът да бъде национализиран, е 99 процента, защото ще се изисква човек да предостави официален документ (Решение на съда или на нотариус).

"Но, когато ти си наследил нещо от баба си, тя едва ли е ходила при нотариус за тази вещ, за да я запише като ценност", отбеляза Ватев.

"Ако нямаш такъв документ - ти ставаш просто държател, а не собственик, според "Закона Чилова" и е голяма вероятността за проникване на корупцията в тези комисии", обобщи депутатът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини