Прокуратурата: Обвиняваме Делян Добрев в бездействие

Доказателствата, които Софийска градска прокуратура събира от около две години до момента, са множество - писмени документи, разпитани са много свидетели, назначени са много експертизи, една от които е съдебно икономическа експертиза. Всички тези доказателства са послужили за основание да се поиска свалянето на имунитета на Делян Добрев. Събрани са доказателства за умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета в особено големи размери за НЕК от около 4 и половина милиона евро.

Това заяви пред bTV говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според нея обвинението е, че от 28 март 2012 г., когато е взето решението на Министерски съвет за прекратяване на изграждането на ядрената централа до приключване на мандата си Добрев не е предприел каквото и да било действия за прекратяване на всички договори за обслужване на изграждането на АЕЦ Белене. Обвинили сме го в бездействие, в непредприемане на действия. Той е имал задължения като министър да даде указания и разпореждания, за да се изпълни решението на МС, което и той лично е гласувал.

Прокуратурата категорично не участва в политически сценарии, категорична бе Арнаудова. Извършваме разследване, за нас са важни доказателствата и кое е лицето, което трябва да бъде привлечено като обвиняем. Според прокуратурата това, че по негово време като министър не са били извършвани плащания, не променяло факта на неговото бездействие. Той е имал задължението да контролира решението на правителството за прекратяване на строежа на ядрената централа.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини