Изселници в Турция: Въпреки дискриминацията ще гласуваме

На най-авторитетната изселническа организация в Турция "Балгьоч" призова българските граждани в страната да гласуват на изборите за държавен глава на 6 ноември, като нарече ограничението за разкриване на до 35 секции дискриминация.

"Гражданите, които живеят извън България, въпреки направената дискриминация и изкараните препятствия, ще дадат своя принос с гласовете си за избор на Президент и ще изпълнят своя дълг", се казва в съобщение на председателя на "Балгьоч" Юксел Йозкан.

Организацията припомня, че законодателят в България направи гласуването задължително, а в същото време ограничи възможностите за разкриване на секции в чужбина.

"Негласуването е доведено до положение, в което се налагат санкции и наказания. Тази тема, тоест от една страна да се налага задължително гласуване, а от друга да се ограничават гражданите, живущи извън страните на Европейския съюз, наброяващи стотици хиляди, с "откриване на максимум 35 секции", всъщност е едно голямо противоречие. Този случай на практика не представлява нищо друго освен да се възпрепятстват хората, т.е. гражданите на България, да гласуват", се казва в съобщението.

Според "Балгьоч" така приетите изборни правила са "ясно против основните човешки ценности и Конституцията на Република България". Организацията отправя призив към всички с двойно гражданство да се възползват от правото си на глас, "дори и секциите да са в ограничен брой, дори да се изкарват различни пречки" и заявява готовност да сътрудничи, "давайки всякаква законова и логистична подкрепа, за да се проведат изборите прозрачно и подходящо на правилата".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Съ
    съветче
    0 -1
    21:57, 21 окт 2016
    опашка в края на деня, за да удължат изборния ден или пътуване до БГ
Последни новини