Турция официално назначи имам в музея "Света София"

За пръв път от дълги години в музея "Света София" е назначен имам, съобщи сайтът "Хаберлер", цитиран от БТА. Доскоро религиозните служби там се извършваха от външни духовници.

Йондер Сой ще служи в частта от "Света София", наречена Павилионът на султана, а длъжността му е пет пъти дневно да чете молитвата езан, чийто звук ще се разнася от четирите минарета. В същото време в тази част на храма пет пъти на ден се изпълнява ритуалният мюсюлмански обряд намаз, в който участват само мъже.

Построена през шести век в Истанбул като християнска базилика, "Света София" бива превърната в джамия след падането на Константинопол през 1453 г. През 1935 г. по заповед на Мустафа Кемал Ататюрк сградата от храм става музей. От 1985 г. насам тя е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Макар религиозните служби в "Света София" да бяха строго забранени от времето на Ататюрк насам, през 2006 г. властите позволиха на християните и мюсюлманите, работещи там, да се молят в една от стаите на музейния комплекс. От 2013 г. мюезин призовава на молитва два пъти дневно от минаретата на музея, в същата година вицепремиерът Бюлент Арънч изрази надежда той да бъде превърнат отново в джамия.

След като миналата година папа Франциск призна арменския геноцид, мюфтията на Анкара Мефаил Хъзлъ отвърна, че "забележките на папата само ще ускорят отварянето на "Света София" за ислямски богослужения".

По-рано тази година мюезин за пръв път призова за молитва от вътрешността на сградата, а Атина и Анкара размениха остри реплики, след като турските власти позволиха през всеки ден от свещения месец Рамазан в нея да се извършват ислямски ритуали.

Външното министерство в Атина заяви, че това "граничи с фанатизма". "Неразбираемо е да се провеждат мюсюлмански ритуали в храм от световно значение. Това демонстрира липса на уважение", писа в. "Катимерини", цитирайки изявлението.

Мюфтията на историческия квартал на Истанбул "Фатих" Ирфан Юстюндаа посочи в интервю за Анадолската информационна агенция, че фактически за пръв път от дълго време насам по време на неотдавнашия Курбан Байрам (през септември) правоверните започнали да правят по пет пъти намаз дневно в Павилиона на султана. По думите му, след назначаването на имама числото на миряните значително се увеличило.

Мюфтията уточни, че Павилионът на султана всъщност не е част от същинската "Света София".

"Това е само една част,която е била построена по времето на султан Мурад Първи. Султаните идвали тук, почивали си, взимали абдест (ритуално измиване за молитва) и преминавали към джамията. Ние сега правим ритуалите си в Павилиона на султана, построен от османлиите. Сега ние, техните наследници, изпълняваме тук нашите ритуали", заяви мюфтията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини