Комисия отхвърли промените в Кодекса за социално осигуряване

С 4 гласа от ГЕРБ "за", 4 "против" и трима въздържали се комисията по труда и социалната политика отхвърли законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване на първо четене. С изключение на най-голямата партия всички останали смятат, че редакциите са непълни, тъй като не уреждат етапа на изплащане на пенсиите и не предлагат възможност за различни по риск продукти, между които да избират осигурените в пенсионните фондове.
Проектът беше подготвен от финансовото министерство през април и включваше прелицензиране на осигурителните дружества, по-строг контрол върху управлението и инвестициите им от страна на Комисията по финансов надзор и в него беше записано, че бъдещите пенсионери ще могат да получават само пожизнена пенсия, а ако починат, средствата им ще отиват в общ фонд. Обществената реакция принуди вносителя да оттегли изцяло главата за уреждане на фазата, в която пенсионните фондове ще изплащат пенсии.
Досега винаги социалната комисия е била водеща при гласуване на промените в КСО. Този път обаче изпълняващият длъжността председател на парламента в един и същи ден е разпределил проекта първо на нея, а след това я е оставил втора комисия и е направил бюджетната водеща. С този мотив, както и че законопроектът не е консултиран със социалните партньори, не урежда фазата на изплащане и не разрешава мултифондовете, повечето партии гласуваха "против" и "въздържал се". Подобни критики отправиха и работодателските организации, синдикатите и асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, като настояха да се уредят законодателно пропуснатите глави и проектът да се допълни с възникнали проблеми при стрес тестовете, а не да се гласува на парче.

Неконсултиран проект

Председателят на комисията Хасан Адемов обясни, че проектът засяга социални отношения и е трябвало да бъде гледан от Националния съвет за социално сътрудничество. По думите му в проекта има много текстове, които дават възможност за субективни преценки от страна на КФН, например, че директорите на фондове не трябва да дават основания за съмнение за тяхната надеждност и пригодност.
"Няма възможност за избор на пенсионни продукти. Дискусията за мултифондовете е изстрадана в социалната комисия, имаме история по това законодателство", каза Адемов. Той допълни още, че финансовите санкции, заложени в проекта, са несъизмерими с останалите компании от небанковия финансов сектор и всяка обтекаема формулировка означава удар върху дружествата и осигурените лица.
Заместник-министърът на финансите Маринела Петрова отвърна, че министерството в никакъв случай не подценява социалните партньори и винаги съгласуват проект, когато касае широк кръг представители на обществото. В конкретния случай, понеже е отпаднала фазата на изплащане и остават въпроси, свързани с финансовата сфера, които касаят директно управлението на пенсионнните фондове, проектът не е съгласуван в НСТС, каза тя.
Радан Кънев, депутат от Реформаторския блок, изтъкна, че е напълно необяснимо внасянето на поредни изменения на парче. "От КФН казаха, че ги готвят пет години, но са внесли една трета от тях, другите кога да ги чакаме, изменението на парче внася крайна нестабилност във финансовия сектор", каза той. Според Кънев в проекта не са уредени фазите на изплащане и има редица текстове, които будят тревога – рязкото увеличаване на спънките пред лицензирането и рязкото увеличаване на правата на КФН да глобява. "Философията на този проект е, че проблемите при пенсионните дружества ще се решават с предварително затормозяване и санкционни действия. Логиката да се бърза с приемането му е да се стартира шестмесечният срок на прелицензиране на дружествата преди резултатите от стрес тестовете. Оттук имам тежки подозрения, които няма да коментирам, за да не бъда обвинен в политическо заиграване", каза Кънев.
Димитър Байрактаров, който беше и член на временната комисия за дейността на пенсионните фондове, отбеляза, че нито една от препоръките на комисията не е залегнала в законопроекта. "КСО на първо място трябва да гарантира правата на осигурените лица. Не съм убеден, че проектът прави това. Защо бързаме, след като законът трябва да влезе в сила през 2018 г.? Какъв е проблемът да изчакаме конституционното дело за т.нар. право на избор и стрес тестовете, след които отново ще се наложат поправки в кодекса", каза Байрактаров. Той се обърна към завеждащия надзора на осигуряването Ангел Джалъзов (с отдавна изтекъл мандат) с въпрос как с новите текстове ще подобри контрола, след като през 2015 г. са съдействали да се увеличи бюджетът на КФН, за да разполага с експертен потенциал, а сега искат да вкарат в дружествата външни експерти, към които няма никакви изисквания. "Няма да подкрепя законопроект, който вменява права на заместник-председателя, сега г-н Джалъзов да коли и да беси, като получи неограничени права да санкционира дружествата", каза Байрактаров. Той също посъветва МФ и КФН да оттеглят проекта, след като излязат резултатите от стрес тестовете и се реши конституционното дело.

Частично или пълно редактиране

Заместник-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева изрази принципната подкрепа на министерството за законопроекта и съобщи, че са провели срещи с асоциацията на пенсионните фондове и очакват техните предложения за прецизиране на текстовете за правата на осигурените във фазата на изплащане.
КТ "Подкрепа", АИКБ, Асоциацията на пенсионните фондове и самият председател на комисията Хасан Адемов настояха да се отложи гледането на законопроекта за след стрес тестовете, конституционното дело и подготовката на главата за фазата на изплащането, тъй като няма как да се правят предложения извън обхвата на проекта, който е на първо четене.
От Министерството на финансите отвърнаха, че имат срокове по директива "Платежоспособност" и са внесли конкретно изменение за най-критичните места по тяхна преценка.

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини