Прокурори разследват три сигнала за отровени диви животни в Крумовградско

Прокуратурата в Крумовград проверява случаи по три сигнала за причинена смърт на диви животни в землището на село Стражец.

Първият сигнал е от 9 октомври и е подаден от кметския наместник на с. Горни Юруци, общ. Крумовград, за това, че членове на ловна дружина намерили трупове на два вълка и домашно куче в района на с.Стражец, общ.Крумовград.
Предполагаемата причина за смъртта им е отрова от неизвестен произход, поставена върху кости на едри преживни животни.

Вторият сигнал е от 14 октомври на представители на организацията "Зелени Балкани", като касае смърт на три вълка, куче, лисица и таралеж.Според съобщението на прокуратурата смъртта им е предизвикана чрез оставяне на примамки с отрова.

Трета преписка е образувана след сигнал на ловци за намерен на 16 октомври 2016 г. труп на диво прасе със съмнения, че животното е било отровено. При извършен обход на местности в землището на с.Стражец, общ.Крумовград, са били открити и трупове на три броя вълци, диво прасе, два броя домашни кучета и части от животински трупове.

Разследването се води по чл. 325б от Наказателния кодекс - за проява на жестокост към гръбначно животно с противозаконно причиняване на смърт.

Предстои да бъдат изискани протоколи за извършени химически експертизи за установяване произхода и вида на отровата. Издирват се извършителите на престъпните деяния.

Проверката трябва да приключи в едномесечен срок.

От "Зелени Балкани" до този момент са регистрирали общо 14 случая на умрели животни. Има подозрения, че е засегнат и отровен белоглав лешояд в района.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини