България иска ”необратими гаранции” от Канада за визите

България ще поиска необратими гаранции от страна на канадското правителство за падането на визите на всички български граждани.

Това условие ще постави българското правителство,за да подкрепи подписването на Всеобхватното търговско и икономически споразумение с Канада (СЕТА) по време на редовното заседание на Европейския съвет на 20 и 21 октомври в Брюксел. Ако такива гаранции липсват, решението на Министерския съвет е да не подкрепи подписването на споразумението, съобщи пресслужбата на кабинета, на която се позова БТА. 

Само такъв подход би позволил на България да се възползва равноправно от постигнатите договорености, а българските икономически субекти да бъдат конкурентни на останалите от държавите-членки и от Канада, аргументира се правителството.

На 6 октомври канадският премиер Джъстин Трюдо увери по телефона министър-председателя Бойко Борисов, че от 1 май 2017 г. започва премахването на визите за български граждани. 

Трюдо поел ангажимент от 1 май 2017 г. до Канада без визи да могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. Премиерът на Канада е уверил, че правителството му ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани.

Заседанието на Европейския съвет ще бъде посветено на темите миграция, търговски въпроси, други глобални и икономически въпроси, както и на отношенията между ЕС и Русия.

В частта "Търговски въпроси" акцент ще бъде посветен именно върху продължаващите преговори по споразуменията за свободна търговия със САЩ и Япония, наред с това с Канада.

Европейският съвет ще обсъди също ратификацията на Споразумението от Париж за борба с климатичните промени, прилагането на стратегии за завършването на Единния пазар до 2018 г. и постигането на съгласие в Съвета по предложението на ЕК за обновения Европейски фонд за стратегически инвестиции.

В дневния ред на Европейския съвет е включено и провеждането на всеобхватен дебат поотношенията между ЕС и Русия.

Коментари в сайта

Последни новини