Пореден случай на отровени животни, пак край село Стражец

Изображение 1 от 2

    Седмица след като беше открита отровна примамка в Източните Родопи умрелите диви животни прогресивно се увеличават. Открита е и нова отровна примамка.

    Досега жертва на тези капани са станали 14 животни, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), цитирани от БНР. 

    От отровените животни са яли други, които сега намират смъртта си в гората и се превръщат в храна за следващи жертви. 

    Екип за борба с отровите от Гърция се включва в търсенето на опасни примамки в района на Кърджали. 

    Поводът е поредният случай на отровено диво животно - 100-120 килограмово диво прасе, открито от ловци в землището на крумовграското село Стражец в неделя, съобщиха от "Зелени Балкани".

    Седмица преди това там ловци откриха отровна примамка и умрели три вълка и куче. 

    Заложената отрова е бързодействаща и изключително силна и представлява реална опасност и за хора, предупреждават експерти. 

    В неделя, на 2-3 км разстояние североизточно от село Стражец, ловци са попаднали и на друга примамка - остатъци на юница и бял прах по тревата на мястото, където е било животното, както и много умрели насекоми. 

    Останките са основно от разпръснати кости и части от кожа и малко вътрешни органи, в напреднал стадий на разложение, което води до извода, че примамката е поставена по едно и също време с предната.

    До отровната примамка са намерени три умрели кучета и едър мъжки вълк на около година и половина

    На мястото са били представители на "Зелени Балкани, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) с кучето Барс, специализирано за борба с отровите,  полиция и екоинспектори.

    По случая има двама заподозрени, ще бъде изпратен и втори сигнал до прокуратурата, уточняват от "Зелени Балкани".

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини