Младежка научна конференция бе открита в Кърджали

Изображение 1 от 4

    Вчера в Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали бе даден старт на Първата младежка научна конференция по природни науки и математика, която се провежда в рамките на програмата за Деня на Кърджали – 21 октомври.
    По време на форума бяха представени 9 доклада от 15 участници, като всеки един от тях имаше 10 минути за представяне на разработката си. Докладчиците бяха от три кърджалийски училища – СУ „П.Р.Славейков“, СУ „Отец Паисий“ и Езиковата гимназия „Христо Ботев“, като трима от тях са бивши техни ученици, сега студенти и магистрати. С тези разработки те са печелили награди от национални и международни научни форуми.
    Над 50 техни съученици с интерес по математика, информатика и природни науки изслушаха с интерес докладите на участниците в залата на Астрономическата обсерватория. Част от докладите засягаха и проблеми на астрономията. Има някои оригинални решения на ученици, интересна работа, която е хибрид в своята научна област – между информационните технологии и астрономията.Някои доклади са чисто приложни, други са ценни като математическо решение, но повечето са с принос към съответната наука”, обобщи директорът на обсерваторията Агоп Узунбохусян. 
    „Вие трябва да имате самочувствието на онези хора, които утре ще работят с най-скъпите „играчки” на световната наука. Погледнете колко струва адронният колайдер, най-големите телескопи в света. Само ще ви кажа, че за изработването преди 20 години на космическия телескоп „Хъбъл” са били ангажирани 10 000 души. А това са хора като вас, които като ученици са почнали с математика, с информатика и после продължават своята професия”, каза при откриването на научния форум Агоп Узунбохусян.
    За да чуят докладите на участниците в първата младежка научна конференция тук бяха дошли и техните учители по математика и информатика, директорите на училищата, както и експертите в РУО в Кърджали Емел Бабаева и Цветана Гранитска.

    Източник: http://dariknews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини