Деветокласниците Милен и Момчил от“Паисий“с медали за компетентност по природни науки

Милен Андреев и Момчил Димов, деветокласници от СУ „Отец Паисий“, се завърнаха с награди и медали от състезание за ключови компетентности по природни науки, състояло се в град Ловеч от 18-20 ноември 2016 г.

Национално състезание за ключови компетентности по природни науки е организирано от Министерството на образованието и науката, Регионално управление на образованието-Ловеч и Профилираната природоматематическа гимназия в града, под патронажа на кмета на община Ловеч.

В състезанието участваха 60 ученици от цялата страна. Те са от 5 до 9 клас на основни и средни училища и гимназиите без интензивно изучаване на чужд език, както и от 8 до 10 клас на профилирани гимназии и паралелки с интензивно изучаване на чужд език.

Това състезание е за ученици, които проявяват задълбочен интерес към учебните предмети "Човекът и природата", "Физика и астрономия", "Химия и опазване на околната среда" и "Биология и здравно образование".

Темата на състезанието бе "Науката не е от вчера", а участниците са разделени на 10 отбора. Състезателните групи са сборни екипи от различни градове, които се съставят специално за състезанието.

През първия ден от състезанието, за 90 минути участниците трябваше да решават теоретични задачи, а на другия ден да се справят за 120 минути с практически задачи.

Бронзов медал в националното състезание за ключови компетентности по природни науки извоюва с отбора си деветокласникът Милен Аандреев . Момчил Димов също се представи отлично.

Милен и Момчил са съученици. Те имат разностранни интереси.Милен е футболен съдия, а Момчил е музикант с предпочитания в областта на ИТ. Деветокласниците споделиха емоционално своите впечатления, разказвайки ни за това, че една от практическите задачи е била да се приготви кисело мляко, след това да се анализира химичния му състав и да се сравни със състава на млека от търговската мрежа, след което участниците да се запознаят с изискванията на БДС за този продукт.

Момчетата са твърдо решени да продължат своето участие догодина, когато темата ще бъде „Постижения, вдъхновени от природата“, обявена от доц. д-р Мая Гайдарова.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини