Турската полиция нахлу в Апелативния съд

Турската полиция нахлу в Апелативния съд на страната, със заповеди за арести на 189 съдии и прокурори. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на информация от държавни медии. Това е поредната акция по съдилища като част от репресиите срещу държавни служители след неуспешния опит за преврат през юли.

Главният прокурор в Анкара иска арестите на членове на съдебната система в правосъдното министерство и други съдилища, включително съдии, работещи в Касационния съд, Апелативния съд и Държавния съвет - най-висшия административен съд, уточнява Анадолската агенция.

Повече от 32 000 души са в затвора и 100 000, включително високопоставени военни, са освободени от работа в службите за сигурност, както и граждански служби по обвинения за връзки с религиозна мрежа, която правителството твърди, че стои зад опита за преврат от 15 юли.

Официален представител в основното съдилище в Анкара не може да потвърди информацията за операцията, а в пресофиса никой не отговаря на телефона, уточнява медията.

Съдиите и прокурорите бяха обвинени заради предполагаемото използване от тяхна страна на приложение за съобщения със смартфон, наречено ByLock. Разузнавателната агенция е идентифицирала около 56 000 потребители на ByLock. Те твърдят, че последователите на Фетхуллах Гюлен са започнали да използват приложението през 2014 година. Властите задържаха стотици полицаи и членове на администрацията през миналата седмица заради обвинения за използване на въпросното приложение.

Полицията е арестувала прокурора, отговарящ за местното разследване на опита за преврат, в централния турски град Коня, след като било установено, че той е използвал приложението ByLock.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини