ДПС решава до дни за подкрепа на Орешарски

ДПС ще реши окончателно идната седмица дали да подкрепи официално кандидатурата на Пламен Орешарски за президент. Това казаха пред Mediapool народни представители от движението.

Както е известно, ДПС се регистрира в ЦИК за участие в президентските избори, но не излъчи кандидат. Преди седмица лидерът на партията Мустафа Карадайъ обаче каза, чеотговорността за избора на бъдещия президент е на ДПС. По данни на "Галъп", оповестени в петък, ДПС би могло да мобилизира 6% от имащите право на глас и поведението му ще е решаващо за избора на следващия държавен глава.

Според източници на Mediapool въпросът е обсъждан от парламентарната група на ДПС, а другата седмица се очаква да има и решение. Обсъжданите досега от ръководството на ДПС имена били само на Пламен Орешарски и Ивайло Калфин. "Има гласове и в едната, и в другата посока, но по-скоро ще бъде Орешарски", твърдят депутати от ДПС.

Парламентарната група на движението изобщо не е обсъждала вариантите за подкрепа на БСП или ГЕРБ, защото тези партии не са поискали официално подкрепата им за вота. "Ивайло Калфин и АБВ единствени ни поканиха на среща. Затова Калфин изобщо е в сметката", допълниха от движението.

Самият Орешарски обаче не е искал публично подкрепа от страна на ДПС. Напротив, бившият премиер в кабинета на БСП и ДПС, който сега е издигнат от инициативен комитет, не спира да твърди, че е независим.

"От думите му ставаше ясно, че няма против да го подкрепим. Затова и мислим в тази посока. Той е добър политик", твърдят още депутати. От ДПС засега се въздържат от коментари за кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева, чието послание е, че търси подкрепата на всички българи, без да се е обявила резерви към чиято и да е подкрепа, включително от ДПС.

Бившият премиер Пламен Орешарски, останал в историята с предложението си за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, влезе в президентската надпревара в края на септември след поредица публични декларации, че няма да се кандидатира за държавен глава. Той атакува "Дондуков" 2 заедно с бившия си транспортен министър Данаил Папазов, номиниран за вицепрезидент.

Още от самото начало се появиха съмнения, че Орешарски ще е явен или скрит кандидат на ДПС с една единствена цел – получените от него гласове на първия тур да се търгуват по-лесно за втория. Заинтересованите да получат подкрепа – скрита или явна – са кандидатите на ГЕРБ и БСП, между които се очертава да е балотажът, поне според досегашните социологически проучвания.

Междувременно предизборната кампания на Орешарски към момента е толкова мистериозна, колкото и самата му номинация. До момента той е обявил публично само една своя среща с избиратели – за откриването на кампанията му миналата неделя във Варна, което се състоя в камерен формат. В четвъртък Орешарски и Папазов публикуваха платформа на интернет страницата си. Двамата се обявяват за прочистване на политиката от "фалша, имитацията и политико-икономическите кукловоди".

Медиапул

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини