Кметът Сунай Сали: Фотиново има бъдеще

    През последната една година в селото се направиха видими промени. Централният парк беше обновен. Oкастрени са дърветата, обособени са зони за  активен отдих. Засадени са нови дръвчета. Подменена е съществуващата алейна мрежа. Това заяви кметът на кирковското село Фотиново Сунай Сали. Той управлява родното си село за първи мандат. Фотиново има бъдеще, мисли той. „Предстои да оградим централния парк, който се намира близо до училището. В близост до него бе доставена и монтирана нова автобусна спирка по посока Кирково. Поставени бяха нови пешеходни пътеки тип „зебра”, за да може децата да свикнат да ги използват. Монтирани бяха и пътни знаци. Почти всички улици са асфалтирани”, разказва селският управник.

    Фотиново е живо, защото след като се пенсионират, изселниците от Турция се връщат да доживеят дните си тук. Стягат старите си къщи, грижат се за дворовете. На всеки, който идва тук му прави впечатление зеленината. Имат си поща, аптека, здравен пункт с личен лекар и изнесен екип на Центъра за спешна помощ в Кърджали. В местното основно училище „Хр. Смирненски” се обучават над 120 ученици. Училището е общинско и децата получават добри знания от квалифицирани преподаватели. Имат си и детско заведение. От Фотиново са излезли много учители, лекари, инженери.

    В момента тук по постоянен адрес има регистрирани около 2000 души. Селото се състои от четири махали – Фотиново, Загоричене, Малко Загоричене и Център Фотиново. През годините жителите му не са намалели. Някои са за заминали за Турция, други работят в строителството в страната или са на гурбет. Местните хора се занимават със земеделие и животновъдство. В почти всяко семейство има по няколко крави. Пасища и ниви има предостатъчно.

    За съжаление с всяка измината година намаляват желаещите да се препитават с тютюнопроизводство. Според кмета на Фотиново изкупните цени са много ниски -  не повече от 4-5лв за килограм сух тютюн. Това е и причината голяма част от традиционните тютюнопроизводители да се откажат от този поминък. 

    Друг голям проблем в кметството е липсата на изградена канализация за отпадни води. Единствено в махала Фотиново на отделни места има канализация. „Надявам се в най-близко време ръководството на община Кирково да разработи проект за инфраструктурата на селото”, заяви кметът Сунай Сали.

    В местния хоремаг стари и млади се събират на сладка раздумка. 79-годишният Исмаил Айвазлъ е бивш учител по математика и френски език в местното основно училище. „Имам над 40 години трудов стаж като преподавател, а сега получавам 350 лв. пенсия. Инвалид съм и половината от тях отива за лекарства. Доникъде не ми стигат. Уж сме в Европа, ама бош лаф”, казва даскалът. Според него, хората, които ги избират гледат само на горните етажи от живота, а не обръщат внимание на простолюдието, не мислят за душата на бедния народ.

    Гордостта на Фотиново е вековният чинар, който се намира непосредствено до местната джамия. Дървото е на възраст над 400 години и впечатлява със своите размери – обиколката на ствола му е над шест метра. Обявено е за защитен обект през 1979 година. Край селото се намират и древни скални тераси.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини