Най-бедни в страната са живеещите в област Кърджали

През 2015 г. линията на бедност в област Кърджали е била най-ниската за страната, със средномесечен доход на лице от домакинство 189,17 лв. Това посочват от "Статистически изследвания - Кърджали", на база изследване на индикаторите за бедност и социално включване.
Общо за България линията на бедност е била 325,83 лв. средно месечно на лице от домакинство, като с най-високи показатели е била област София - 504 лв., следвана от Варна 353 лв. и Перник - 352 лв. 
В сравнение с предходната година, данните сочат, че размерът на линията на бедност в Кърджалийско се увеличава с малко над 8 на сто, а относителният дял на бедното население намалява с 4,3 процентни пункта. Под прага на бедността в региона през 2015г. са били 22,5 на сто от населението или малко над 34 хиляди души. Делът на бедните сред заетите лица е бил 26,1 на сто. 
От "Статистически изследвания - Кърджали" посочват, че през миналата година най-гоолям брой лица от областта - 88,1 на сто, са изпитвали ограничения да почиват извън дома. В невъзможност да посрещнат неочаквани разходи със собствени средства са били 75,7 на сто. Общо 37,4 на сто от лицата са посочили, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден, а 23,5 на сто са изпитвали затруднения при плащането навреме на разходи, свързани с жилището.
В методологията за изследване равнището на бедност е използван общ разполагаем нетен доход. Линията на бедност представлява 60 на сто от средния разполагаем нетен доход на домакинставата в съответния регион, уточняват от "Статистически изследвания - Кърджали

Източник: bta.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини