Проект „Пъстър цвят на моите мечти” стартира в „П.К.Яворов”

Изображение 1 от 2

    Изключително атрактивен проект по конкурсна процедура на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства стартира днес в ОУ „П.К. Яворов” в Кърджали. Той носи наименованието „Пъстър цвят на моите мечти”, неговата стойност е 38 029.60 лв. и бе представен пред ученици, учители, родители и гости от директора на училището Елена Янева.
    За да уважат проявата тук дойдоха Вилдан Сефер – експерт в областната администрация, Даниела Апостолова – експерт в РУО-Кърджали и кметският наместник на кв. „Боровец” Мюмюн Алиахмед. 
    „Основните цели на нашите проектни дейности са осигуряване на равен достъп до качествено образование на децата от етническите малцинства, намаляване на броя на отпадналите ученици и връщане на вече отпаднали в училище, мотивиране за продължаване на образованието им в гимназиален етап. А специфичните цели са свързани с повишаване на образователните резултати, подобряване на комуникативно речевите умения научениците по български език, създаване на устойчиви форми за задържане и привличане на учениците в училище, утвърждаване на интеркултурното образование и повишаване на участието и ангажираността на родителите в учебно-възпитателния процес”, каза при представянето на проекта Елена Янева. 
    Дейностите по проекта се осъществяват в четири групи с 60 ученици на възраст от 8 до 14 години от различен етнически произход /турци и роми/ с различно ниво на грамотност. 
    Те ще се реализират в 3 клуба. Това са клубовете „Български език – лесен и интересен”, като идеята е развиват речево-комуникативни умения на учениците по български език; „Вълшебни ръчички” – за развитие и стимулиране на творческите заложби на учениците; „Традициите ни – наследство и бъдеще” за развитие на интелектуалното образование, възпитаване в дух на толерантност, за позитивен диалог между етносите.
    Проектът предвижда изнесени дейности, в които ще участват освен ученици и ръководители, и техни родители. Това са двудневни, тридневни и четиридневни екскурзии до градовете Елена, Габрово, Велико Търново, Шумен, Котел, село Жеравна и туристическите дестинации Мадарски конник, Велики Преслав, дворът на Кирилицата в Плиска, даскалоливницата. В края на проекта е предвидено и Синьо училище „Моя сбъдната мечта”, което ще се проведе в Равда в продължение на 4 дни. 
    В проекта „Пъстър цвят на моите мечти” са предвидени и представителни изяви като коледни благотворителни базари, кулинарни изложби, Фестивал на словото, творчеството и традициите, викторини по български език, състезания на знаещите и можещите. 

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини