КЕВР няма да допусне рязко повишаване цената на водата

Изображение 1 от 2

    Комисията няма да допусне рязко повишаване цената на ВиК услугите. Това обяви днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов относно внесените в комисията заявления от ВиК операторите за цената на водата.

    На открити заседания КЕВР обсъди внесени заявления от ВиК оператори за утвърждаване цени на водоснабдителните и канализационни услуги.

    След заседанията председателят на КЕВР Иван Иванов коментира пред представители на медиите внесените ценови предложения на ВиК дружествата за новия регулаторен период 2017-2021 г.

    „С нашите решения Комисията няма да допусне рязко повишаване цената на ВиК услугите. Регулаторът ще се произнася по постъпилите предложения след изключително критичен, внимателен и обективен анализ и ще следва принципа за защита на обществения интерес. Това означава, че ще търсим балансирани решения и ще отчитаме не само исканията на ВиК операторите, но и възможностите на потребителите да ползват и заплащат ВиК услугите“, заяви Иванов. Показателен за критичния подход на Комисията е фактът, че голяма част от новите бизнеспланове на дружествата и ценовите им предложения са върнати на техните вносители поради недостатъчната им обосновка и липсата на яснота за начина на осигуряване на заявените инвестиции.

    „Комисията ще бъде напълно безкомпромисна и няма да се съобрази с искания, за които няма обективни доказателства по всички ценообразуващи фактори“, каза Иванов. Той изрази категоричното си становище, че в анализите на бизнесплановете експертите и членовете на Комисията ще отчитат стриктно районите, където исканите цени достигат границата на социалната поносимост за населението и няма да бъде допуснато този праг да бъде надвишен.

    На заседанията бяха разгледани и докладите на работните групи по ценовите предложения на "Водоснабдяване и канализация – в ликвидация" ЕООД, гр. Пазарджик и на „Верила Сървис“ АД. Докладите на работните групи бяха предварително публикувани на интернет страницата на регулатора в съответствие с нормативните изисквания. Непосредствено след откритите заседания, КЕВР проведе обществени обсъждания по ценовите заявления на двете ВиК дружества, в които участва и представител на Националния браншови синдикат "Водоснабдител" – КНСБ. Окончателните решения по внесените ценови заявления ще бъдат публикувани след закритото заседание на КЕВР на 31 октомври 2106 г.

    КЕВР проведе и открити заседания във връзка с постъпили заявления за издаване и прекратяване на лицензии за дейността „търговия с електрическа енергия“. Без възражения от страна на вносителя беше одобрен докладът на работната група във връзка с подаденото от „МИНИ МАРИЦА-ИЗТОК“ ЕАД заявление за издаване на лицензия за дейността „търговия с електрическа енергия“. Заявлението е внесено поради изтичане на срока на досегашната 10-годишна лицензия за тази дейност на 20 ноември 2016 г. Окончателно решение Комисията ще вземе на закритото си заседание на 20 октомври 2016 г.

    С цел разширяване на публичността и прозрачността на дейността на регулатора, откритите заседания и обществените обсъждания бяха излъчвани онлайн на интернет страницата на КЕВР.

    Източник: http://fakti.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини