Жива верига спаси дърво в центъра на Кърджали,засега

    Жива верига спаси дърво в центъра на Кърджали.За сега.Жители на бл.“Комсомолец“,намиращ се на ул.“Пирин“ зад хотел „България“възроптаха срещу свои съседи,които искат отсичането на 67 годишен ясен и направиха жива верига.

    Междусъседският спор е стар и с него е занимавана община,прокуратура и квартален инспектор.Предстои да бъде ангажирано вниманието и на областния управител.

    Тази сутрин дървото трябваше да бъде отсечено.Работници и вишка се появиха на място,но напуснаха при появата на кварталния и представители на медии.

    От името на протестиращите Мариана Нучева обясни,че дървото попада в чертите на тротоара,а не в частен имот и трябва да бъде спасено.Тя отхвърли аргументите на своите опоненти,че ясена е в частна собственост и това е документирано с геодезическо заснемане.

    Имотът е на стар кърджалийски род.Един от собствениците Тодор Р. заяви че дървото е в неговия имот и той има правното основание да поиска отсичането му.Има заповед на кмета и становище на прокуратурата,които му дават това право.Подкрепи го Шинаси Хасанов,чиято къща е до ясена.Той е подал искане до общината за разрешение за отсичането на липа,която расте заедно с ясена.Хасанов обаче иска да бъде отсечен и ясена.Двете дървета според него ,представляват реална заплаха над дома му.По време на буря се чува скърцане и семейството му живее в страх ,дърветата да не паднат върху къщата.

    Няма опасност ясенът да падне.Имаме становище на РИОСВ-Хасково,че дървото е напълно съхранено,здраво и безопасно,категорична е Мариана Нучева.

    Експерт от общината поясни,че случаят не е от компетенцията на общината.Дървото е в частен имот.По закон с него се разпорежда собственика.То не е вековно,няма историческа стойност нито попада под закрилата на Натура 2000.Става дума за междусъседски отношения,които могат да се решат в съда.Затова и прокуратурата е прекратила проверката.Ние сме обяснили казуса на протестиращите още през м.май,посочи общинския експерт.

    Според главният архитект Петя Назърова,общината е направила повторно геодизическо заснемане.То категорично сочи,че дървото не попада на тротоара ,а влиза в имота на Тодор Р.Решението може да бъде взето от семейството- собственик.То лежи на тяхната съвест,подчерта арх.Назърова.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини