Президентските избори - страх и омраза в Америка

На теория демократите трябваше да спечелят президентските избори в САЩ с лекота тази година.

На практика неприязънта към кандидатите на двете основни партии е огромна, а поколенията, които държат вота в ръцете си, са противопоставени едно на друго както никога досега.

"Всичко може да се случи в година като тази. И то вече се случи", каза за "Дневник" изследователят на общественото мнение Джон Зогби, чиито прогнози се славят с педантичната си точност.

По думите му Демократическата партия е влязла в президентската надпревара с три много важни преимущества.

Първото е историческо – в последните шест кампании, независимо от кандидата си, демократите събират над 200 електори в Избирателната колегия на САЩ. Тази институция се състои от 528 електори от всички щати и Вашингтон, окръг Колумбия. Тя формално избира държавния глава в зависимост от прякото гласуване във всеки щат.

Второто им предимство е демографско – процентът на бялото население, което по традиция е най-активно в гласуването и предпочита Републиканската партия, намалява. "Добавете и това, че сега имаме републиканец, който положи големи усилия да разгневи не-белите", отбелязва Зогби.

В същото време поколението Y (родените между осемдесетте години и края на века, известни още като "милениъли" или millennials) стана по-голямо от другата ключова демографска група – тази на бабите и дядовците им, родени в разцвета след Втората световна война. Нещо повече – то е етнически много по-разнообразно, а и по традиция клони към ценностите на Демократичната партия.

Третият коз на демократите е контекстът – президентът Барак Обама сега е по-харесван отвсякога, което директно облагодетелства новия кандидат на партията. На теория.

"Проблемът идва, когато вземем предвид личностите. Младите гласоподаватели ни казват "Трудно ни е да приемем Клинтън." Дали ще гласуват за нея, не знаем, но казват, че няма да гласуват за Доналд Тръмп", казва Зогби.

На Клинтън не може да се вярва

Скандалът с имейлите, въпросителните около фондацията "Клинтън", въпросите около разкриването на здравословните ѝ проблеми само засилиха вече съществуващия наратив, че на Клинтън не може да се вярва и ѝ липсва автентичност, коментира пред "Дневник" Стивън Оликара, основател на организацията Millennial Action Project, която цели да засили сътрудничеството между млади представители на различни партии.

46% от хората, които ще гласуват за Клинтън, признават, че вотът им е по-скоро "против" Тръмп, отколкото "за" бившия държавен секретар. Сред гласодавателите между 18 и 29 г. процентът е 71%, показват проучване на центъра "Пю".

Тези недоволни от съвременната политическа класа млади хора ще променят политиката в бъдеще – интересуват ги повече решенията на конкретни проблеми, вместо партийните идеологии. Но и ще се сблъскат с предишното поколение, което изживява своя собствена криза.

Какво стана с моята Америка

Според националната статистика, през 2044 г. белите американци ще съставят по-малко от половината население на страната, т.нар. "малцинствено мнозинство".

"Много американци поглеждат през прозореца си и виждат латиноамериканци, араби, мюсюлмани, хора, които не са като тях. И се питат: "Какво стана с моята Америка?", отбелязва Зогби. А демографията не е единственият проблем.

"Някогашната Америка, с която бялата средна класа бе свикнала, се разпада", казва той. "Според моите проучвания 37% от пълнолетните американци, които още работят, печелят по-малко, отколкото на предишната си позиция. Съществува усещането, че губят почва под краката си".

На фона на това недоволство Доналд Тръмп "се представя като рицар на работещите мъже и жени", коментира пред "Дневник" д-р Елизабет Шърман, която преподава политически науки в Американския университет във Вашингтон, окръг Колумбия. "Той силно акцентира на класовия интерес."

"Американският народ е изключително разстроен и ядосан", казва д-р Шърман. "Тръмп има преднина от 5% в един от най-многобройните и индустриални центрове на икономиката – Охайо. Охайо ще бъде ключов за изборите. Той води и във Флорида с 29 електорални гласа". Проучванията в Невада, Аризона и Северна Каролина не са категорични кой ще спечели.

"Има ли Брекзит сценарий тук? Да, вече има. В тази държава имаше видни учени и изследователи на общественото мнение, които твърдяха, че с Тръмп ще е свършено в средата на септември 2015 г.", казва Зогби. "Може да се случи какво ли не".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини