Българи,турци,помаци плакаха на паметника на отец Топузлиев

    Българи, турци,помаци плакаха на паметника на отец Благой Топузлиев,който бе открит днес на бул.”Сан Стефано” в Кърджали.Сред тези които не криеха сълзите си бяха народната представителка Цвета Караянчева,политическият затворник Рамадан Рунтов,репресираният от комунистите Мехмедрешад Мерт.За знаковото събитие в Кърджали от чужбина и страната бяха дошли съпругата на отец Топузлиев-Елисавета,брат му отец Милчо,съратникът му Петър Бояджиев.

     От името на инициаторите за изграждането на паметника говори председателката на дружеството „Приятели на САЩ” Валентина Иванова.Тя подчерта ,че с общинският съветник Радослав Милев са положили началото на инициативата,съзнавайки,че това е позакъсняла стъпка към една от най-светлите личности в най-новата ни история.Иванова подчерта,че отец Топузлиев е израсъл в свещеническо семейство,служил е в храма „Св.Георги” в Кърджали и винаги е останал верен на Бог и Родина.Той бе достоен духовник и пастир,отбеляза Иванова.Според нея кърджалийският отец нито за момент не е изменил на своите принципи за свобода и вяра,бранейки както християни,така и мюсюлмани.За това той е отлъчен от Църквата и прогонен от Родината си.Нито един режим не може да смаже със сила духовността,категорична бе Иванова.

    Петър Бояджиев посочи,че и днес е трудно да се почитат дисидентите на България.Двадесет и седем години сме се нагледали на лицемерие и трикове.Той посочи,че отец Топузлиев е бил достоен гражданин на Кърджали,България и нацията,истински патриот и национално богатство.Въпреки расото не делял хората на християни,мюсюлмани и юдеи.Бояджиев разказа за знакова случка в Париж през 1989 г.,когато шефът на фреската дипломация отлага форум с представители на 35 страни,заради отец Топузлиев и неговата съпричастност с ексцесиите срещу мюсюлмани в България.

    Рамадан Рунтов,лежал заедно с отец Топузлиев в Старозагорския затвор си спомни за човещината му.Как той е делил последния си залък хляб с него.Как е успял да му предаде пакет захар,с който Рунтов се е подържал цял месец,обречен на гладна смърт от надзирателите.Тогава в затвора бяха задържани хора,които можеха да превърнат България в цветуща градина,каза Рунтов.Той е от Корница и днес живее в Истанбул.Дошъл е специално за тържеството,за да почете приятеля си.

     През сълзи Цвета Караянчева посочи,че инициаторите за поставянето на паметника са поправили една историческа несправедливост.Тя определи паметния знак като символ на нашия поглед към бъдещето.Тя призова да не допускаме повторно такива мракобесни времена.Отбеляза,че съвестта на отец Благой Топузлиев не му е позволила да затвори очи и уста и да мълчи.

    Братът на отец Топузлиев,отец Милчо отслужи водосвет.Благослови се и се освети този паметник на отец Благой Топузлиев и се освещава тази вода.Благодаря от сърце на инициаторите и гражданството,подчерта отец Милчо.

    Десетки граждани и общественици положиха венци и цветя пред паметника.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Фа
      Фани Попова
      0 -1
      15:45, 20 яну 2017
      За мъртвите или добро, или нищо! Аз не знаех че Благой се е споминал- преди много години бях упорито ухажвана от него, даже имаме и общи снимки, зная само че по това време единият му брат следваше в СССР нещо от рода на "Живопис и естетика", другият му брат беше в Англия представител на черното духовенство, третиятслужеше като духовник във Великотърновско, а сестра им Радка беше починала. Последно се видяхме преди аз да замина да следвам. А какво беше учудването ми когато през 1971г. в статия на в.Антени той беше лъснал гол по килимявка и кръст -беше станал родоначалник на ново движение в религията. Може да намерите статията и да я прочетете. Вече женен, със син, решил да посвещава млади момичета в новото си учение но така се прехласвал че преминавал в атака. А за отиването му в Америка специално се погрижиха от Свободна Европа. Така, че по-полека с макияжа!!!
    Последни новини