Паметен знак за отец Благой Топузлиев откриват днес в Кърджали

Днес в 11 часа в Кърджали ще бъде открит Мемориален знак в памет на отец Благой Топузлиев, православен свещеник, антикомунист, дисидент, политически затворник, изгнаник. Паметникът е поставен на ъгъла на улиците „Сан Стефано” и „Отец Паисий”, в близост до централния градски храм „Свети  Георги Победоносец”, в който отец Топузлиев е служил.

Мемориалният знак е изграден по идея и с лични средства на кърджалийските общественици Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ”, и Радослав Милев, областен лидер на Политическа партия „Демократи за силна България”и общински съветник.

Проектът за мемориалния знак е безвъзмездно изработен от бившия главен архитект на Кърджали арх. Миролюб Попов, който живее в САЩ от 1991 г.

За откриването инициативната група е поканила роднини и съратници на отец Благой Топузлиев, както и президента на република България Росен Плевнелиев, посланика на САЩ в България Негово превъзходителство Ерик Рубин, евродепутати, депутати, общественици, журналисти.

 Отец Благой Василев Топузлиев е един от основателите на Независимото дружество за защита правата на човека. Роден е в Кърджали на 12 юни 1946 година. Баща му, отец Васил Топузлиев, е един от първите свещенослужители в храм „Св. Успение Богороднично” в село Гледка, сега квартал на Кърджали. Още двама от братята на Благой стават духовници.

Умира в САЩ на 20 август 2010 г. Тленните му останки са върнати в България, от която той приживе е прокуден. Погребан е в град Пловдив.

През 2014 година отец Благой Топузлиев е награден посмъртно от президента на България Росен Плевнелиев с орден „За гражданска заслуга” – първа степен, наред с още 20 дисиденти. Чрез този акт на президенската институция най-сетне отец Топузлиев получава признанието на сънародниците си за значителния си принос в развитието и укрепването на гражданското общество и защита на човешките права и свободи в България.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини