Кърджалийка изостави децата си във Виена,зарязва ги на автомивка

Кърджалийка изостави децата си във Виена поради липса на средства.Районният съд в Кърджали а осъди да плати глоба от хиляда лева.Магистратите признаха обвиняемата М.С.Ю.,българска гражданка, неомъжена, неосъждана, с начално образование, безработна за виновна в това, че на 19.04.2010 г. в гр.Виена, Република Австрия, в качеството си на родител, оставила децата -Н. М.Ю. и Я. М.Ю. намиращи се под родителски грижи, без надзор и достатъчна грижа, и с това създала опасност за тяхното физичеческо оцеляване.Съдът  освобождава от наказателна отговорност обвиняемата като и налага административно наказание глоба  в размер на 1000/ хиляда/ лева. М.С.Ю., е осъдена да заплати по сметка на ОД МВР-Кърджали направените по досъдебното производство разноски в размер на 225,60/ двеста двадесет и пет лева и шестдесет ст./ лева. Решението подлежи на обжалване или протестиране пред Кърджалийски окръжен съд в 15-дневен срок от днес. 

В хода на разследването е установена следната фактическа обстановка:

През 2001 г., обвинемата.М.С.Ю. и свидетелят.С. Я. Р. заживели съвместно . Отношенията между обвиняемата. и свидетелят. били нормални. По време на съвместното им съжителство се родили децата Н. М.Ю.- на 12.04.2006 г., и Я. М.Ю.- на 30.09.2007 г. От представените актове за раждане №0397 и №1231 се установява, че като родител - майка е посочена обвиняемата. М.С.Ю. и баща „неизвестен". Грижи да децата Н. М.Ю. и Я. М.Ю. полагала обвиняемата М.Ю. и свидетелят С. Я..

В началото на 2008 г., свидетелят С. Я. Р. заминал за Република Австрия, като се установил в гр.Виена, където наел квартира. През 2009г. св.С. Я. Р. започнал работа в автомивка, намираща се в гр.Виена, Република Австрия, със собственик Н.С. /М.Т./. По същото време, свидетелят.. Р. се уговорил с обвиняемата М.С.Ю. да вземе двете малолетни деца - Н. М.Ю. и Я. М.Ю. и да пътува за Република Австрия, като й посочил да пътува с микробус на негов познат.

На 23.06.2009 г., обвиняемата М.С.Ю. взела двете малолетни деца Н. Ю. и Я. Ю., качила се на микробус, марка Фиат  и отпътувала за Република Австрия, гр.Виена.Там обвиняемата М.Ю. и малолетните деца били посрещнати от свидетелят С. Р., който ги настанил в квартирата си в гр.Виена, Република Австрия.Там обвиняемата  и свидетелят полагали грижи за малолетните деца Н. М.Ю. и Я. М.Ю..На обвиняемата М.Ю. и било известно, че свидетелят С. Р. Работел на автомивка, намираща се в гр.Виена, Република Австрия.

В началото на месец февруари 2010 г. отношенията между обвиняемата М.С.Ю. и свидетелят С. Я. Р. силно се влошили, тъй като последният заживял с друга жена. По този повод, обвиняемата М.С.Ю. заедно с малолетните деца Н. М.Ю. и Я. М.Ю. се преместила да живее при родителите си, които по същото време живеели в квартира в гр.Виена, Република Австрия. По същото време свидетелят С. Р. престанал да дава парични средства на обв.М.С.Ю. за издръжка, включително и такава на малолетните деца Н. М.Ю. и Я. М.Ю.. Междувременно свидетелят С. Я. Р. бил уволнен от работа.

По същото време, обвиняемата М.С.Ю. била много ядосана на свидетелят С. Р., тъй като същият заживял с друга жена и престанал да й дава парични средства, поради което обвиняемата решила да остави малолетните си деца Н. М.Ю. и Я. М.Ю. на свидетелят С. Р. , той да поеме грижите и издръжката им.

На 19.04.2010 г., обвиняемата М.С.Ю. поставила в найлонови торбички паспортите на малолетните си деца Н. М.Ю. и Я. М.Ю., като решила да ги остави в работното място на свидетелят С. Р. в автомивката , намираща се в гр.Виена, Република Австрия,. Тъй като обвиняемата М. Ю. не поддържала никаква връзка със свидетеля С. Р. не й било известно, че в началото на месец април 2010 г. същият бил уволнен от работа. На 19.04.2010 г., около обяд, обвиняемата М.С.Ю. се придвижила с двете си малолетни деца Н. М.Ю. и Я. М.Ю. до автомивката ,  където, без да потърси свидетелят С. Р.  и без да съобщи на никого, оставила на улицата пред автомивката без надзор и достатъчно грижи двете малололетни деца. Пъхнала им в ръцете найлоновите торбички с паспортите им, след което си тръгнала.

           Същия ден по късно, свидетелят Н.С. забелязал двете малолетни деца да се движат по пътното платно, между колите в автомивката без придружител или родител.Тъй като не познавал децата и не знаел на кого са, свидетелят Н.С. се обадил на полицията в гр.Виена, Република Австрия.От служители на полицията в гр.Виена, малолетните Н. Ю. и Я. Ю. били настанени в Дом от Австрийските социални служби.Впоследствие по етапния ред, на 12.05.2010 г., малолетните Н. Ю. и Я. Ю. били върнати в Република България, гр.Кърджали. Със заповед. на Директора на ДСП - Кърджали, малолетните Н. М.Ю. и Я. М.Ю. били настанени в ДМСГП гр.Кърджали.

По така описаният начин, обвиняемата М.С.Ю.  е осъществила състав на престъпление по чл.182,ал.1 от НК. За посоченото престъпление, което е умишлено се предвижда наказание „Лишаване от свобода" за срок до 3 години, както и „Обществено порицание".Обвиняемата М.С.Ю. не е била осъждана и не е била освобождавана от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК.От деянието и не са настъпили имуществени вреди, подлежащи на възстановяване.

Предвид изложеното, в случая са налице предпоставките обвиняемата М.С.Ю.  да бъде освободена от наказателна отговорност за престъпление по чл.182,ал.1 от НК с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини